Att installera solceller på hustaket blir allt mer populärt. Men den gröna trenden medför också nya problem.
Solpaneler har en relativt låg brandrisk – men det finns fortfarande en risk.
– Vi har fyra relaterade händelser, som vi vet om, säger Lennart Johansson, räddningschef för Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL).
Det ökade antalet bränder beror på att fler anläggningar har installerats, de senaste tio åren har fenomenet exploderat.
– Det är som med all annan teknisk utrustning, vare sig det är laddare, hushållsapparater, vitvaror eller solanläggningar. Ju mer teknisk utrustning vi har desto mer ökar risken för brand. Tekniken utvecklas i en rasande takt, det är tidens melodi.
Att installera solcellsanläggningar ställer stora krav på kompetens hos utförarna. Solceller måste alltid installeras av en certifierad och utbildad elektriker för att säkerställa korrekt installation, annars är risken större för brand.
Besiktningen görs av företagen själva, det finns i dag inget krav på att en utomstående kontrollant ska göra det.
– Kontrollanterna är jäviga, de måste följa ett regelverk men rusar tekniken före det hinner med kan det uppstå bekymmer, säger Lennart Johansson.
Branschen: Skärp lagen
Inom branschen hade man velat se hårdare krav på besiktning, det säger Solel Ålands vd Jan-Erik Eriksson.
– Svagheten i att vi gör besiktningen själv är att vi granskar vårt eget arbete, det finns ingen oberoende part som gör det. Jag hade gärna sett att försäkringsbolagen och landskapets elinspektör hade diskuterat vad man skulle kunna göra för att förbättra kvaliteten. Ett par extra ögon på oss hade varit en trygghet för både oss och vårt garantiåtagande, samt för kunden.
2013 började landskapsregeringen (LR) ge ekonomiskt stöd på 2.500 euro för solceller. För att få bidraget räckte det inte bara med den kontroll entreprenören är ålagd att göra i slutat av varje montering, anläggningen skulle också besiktigas av en utomstående, behörig besiktningsman från LR.
Men efter de senaste årens solelsboom beslutade sig LR för att dra in bidraget i början av 2023.
– Branschen har nu inte något krav på sig att det måste göras en utomstående besiktning annat än i de fall där det finns bygglov involverat, vilket är ovanligt när det gäller villor. Jag kan personligen från Solels sida tycka att det är synd att LR har släppt på kraven. Jag hade gärna sett att lagen hade varit sådan att solcellsanläggningar hade omfattats av besiktningskravet, så är det tyvärr inte i dag, säger Jan-Erik Eriksson.
För kunden innebär en besiktning av tredje part en merkostnad.
– Den lilla kostnaden på cirka 150 euro som en besiktning kostar är en väldigt liten sak i ett projekt som ofta kostar 10.000 euro.
Solel Åland har valt att tackla problemet genom att göra egna efterbesiktningar för att säkra kvaliteten.
– Det startade vi för ett tag sedan och går igenom årets monteringar. Framförallt kontrollerar vi likströmmen, den känsligaste delen, säger Jan-Erik Eriksson.