Geta riktar skarp kritik mot Mises skötsel av avfallshanteringen i kommunen.
Mises verksamhetsledare Fredrik Karlsson slår tillbaka och hävdar att Geta vägrar samarbeta och fullfölja sina åtaganden.
MISE Getas kommundirektör Erik Brunström och kommunstyrelsens ordförande Ingvar Björling riktar skarp kritik mot Mise i ett pressmeddelande.
Som Ålandstidningen tidigare berättat har sopstationen på Hällö i Geta varit överfull av dumpade sopor hela sommaren. Den utlovade containern med lås, vilken 20 hushåll i Geta har betalat för att nyttja, levererades först i onsdags förra veckan.
Tidigare stod en större olåst container vid sopstationen, och när den ersattes av den mindre låsbara containern växte sophögarna snabbt.
Olaglig sopdumpning enligt Karlsson
Mises verksamhetsledare Fredrik Karlsson känner igen kritiken av den sena leveransen av den låsbara containern.
-Leveransen blev rejält försenad, men nu är den låsbara containern utplacerad på Hällö.
Karlsson menar att problemet vid sopstationen på Hällö består i att personer och hushåll som inte betalat för tjänsten ändå dumpar sina sopor vid stationen.
- Att få tillgång till den låsta containern på Hällö kostar 56 euro per år, alltså fem euro mer än vad ett hushåll betalar för att få möjlighet till att föra sitt avfall till någon av våra sju bemannade återvinningscentraler. Endast 20 hushåll i Geta valt att betala för att få tillgång till den låsta containern, säger Karlsson.
Karlsson menar att allt avfall som ses på bilden som Brunström och Björling skickat till Ålandstidningen är olagligt dumpat.
-Personerna som dumpat avfallet på bilden har begått en brottslig handling, något som samtliga Mise-medlemmar får lida för.
Hur går ni tillväga då ni upptäcker den här typen av olaglig dumpning?
- I det fall vi kan hitta den försumlige kontaktar vi först personen och ber denne betala. Om så inte sker går vi vidare med en anmälan. Men det är naturligtvis svårt i praktiken att hitta en enskild person då det rör sig om den här typen av olaglig massdumpning.
Det låtar inte så effektivt. Hur kommer ni lösa problemet med olaglig dumpning av sopor i framtiden?
-Det bästa sättet ur vårt perspektiv är att informera hushåll som inte är anslutna till Mise om vilka valmöjligheter de har för sin avfallshantering. Men för att kunna göra det behöver vi heltäckande register på vilka fastigheter och hushåll som finns i respektive kommun.
Getas kommundirektör Erik Brunström hävdar att många av de 20 hushåll i Geta som betalat för tillgång till den låsta containern inte har fått sin nyckel på grund av slarv från Mise.
- De hushåll som har erbjudits tjänsten är sådana som ligger där det inte går att ordna med hushållsnära sophämtning. Många ligger ute på öar och vi blev så sent som för någon vecka sedan tillfrågade om att ombesörja utdelandet av nycklarna. Vi åtog oss uppgiften av ren medkänsla för hushållen så att de inte skulle behöva åka in till stan och hämta dem.
Brunström menar att de sopor som ligger utanför containern vid sopstationen på Hällö inte alls behöver vara olagligt dumpade.
- De kan mycket väl komma från hushåll som betalat för tjänsten men på grund av Mises dåliga information inte känner till att de kan hämta sin nyckel hos kommunen.
Beslutade om utlämnande av register
Mises högsta beslutande organ, där samtliga medlemskommuner finns representerade, beslutade på sin stämma den 12 december förra året att samtliga medlemskommuner skulle förse Mise med heltäckande register på hushåll och fastigheter i kommunerna. Men så har inte skett enligt Fredrik Karlsson.
-En begäran har skickats till Geta kommun, men de har vägrat samarbeta.
Getas kommundirektör Erik Brunström bestrider de uppgifterna.
- Jag vill med bestämdhet hävda att vi har levererat alla uppgifter vi har haft möjlighet till.
Geta kommun beslutade strax före årsskiftet att gå ut ur Mise-samarbetet.
- Med den ettåriga uppsägningstiden kan vi lämna förbundet i januari 2010, säger Brunström.
Påverkar ert beslut att gå ut ur Mise era möjligheter att lämna ut uppgifter?
- Inte det minsta. Vi har samarbetat i den utsträckning vi har haft möjlighet till. Jag vill påstå att Geta har hört till de mer samarbetsvilliga kommunerna då det kommer till utlämnande av register.
Ända sedan bildandet av Mise 2006 har många frågat sig varför kommunalförbundet inte har tillgång till heltäckande register. Utan dessa undkommer många personer och hushåll att betala för sin avfallshantering och den aktuella formen av olaglig sopdumpning vid obemannade sopstationer kan fortgå.
-Frågan har påtalats åtskilliga gånger och utan heltäckande register kan vi inte nå alla hushåll med information, vilket skulle vara nödvändigt, säger Fredrik Karlsson.
Inga sopkärl för turister
Men sopproblematiken i Geta slutar inte med överfulla sopstationer och ofullständiga register. Inte ett enda sopkärl för turister och besökare i kommunen finns utplacerat, trots att landskapsregeringen erbjudit landskapsstöd för saken.
Landskapsstödet består av halva införskaffningskostnaden för kärlen och dessutom heltäckande kompensation av kostnaden för hämtning och tömning av desamma.
- Jag upplever att Geta kommun lägger över allt ansvar på Mise när man i själva verket inte har tagit sitt ansvar för införskaffande och utplacering av sopkärl för turister i kommunen. I dagsläget dumpar turister sopor vid sopstationerna och det bidrar till att dessa blir överfulla, säger Fredrik Karlsson.
Getas kommundirektör Erik Brunström är av en annan åsikt.
- Vi har mycket turister men vi hävdar att ansvaret för turisternas sopor ligger hos Mise.
Men är det inte märkligt att landskapsregeringen erbjuder landsskapsstöd för saken om ansvaret ligger hos Mise?
-Om jag minns rätt så var det Mise och Ålands problemavfall som erbjöd den där tjänsten, men vi gjorde från kommunens sida bedömningen att det inte var något som skulle belasta skattebetalarna.
Enligt grundavtalet (3§) för kommunalförbundet Ålands Miljöservice (Mise) har medlemskommunerna överfört renhållningsansvaret till kommunalförbundet. Kommunalförbundets uppgift är att inom medlemskommunerna handha renhållningsansvaret enligt gällande lagstiftning. I detta syfte ska kommunalförbundet enligt avtalet bland annat planera och utveckla den kommunala avfallshanteringen.
I Geta kommun upplever vi inte en utvecklad, utan snarare en avvecklad avfallshantering, för vilken kommuninvånare och fastighetsägare ändå tvingas betala ansenliga summor i såväl grund- som tilläggsavgifter.
Ålandstidningen