Sören Karlsson är född och uppvuxen i Pålsböle, Finström. Han gick i skola i Pålsböle och började efter det att jobba som assistent till den som körde mjölkbil.
Redan då var han intresserad av att skruva på både mopeder och annat som man kunde köra med.
– Jag bestämde mig för att gå i yrkesskolan på billinjen för att bli bilmekaniker.
Efter avslutat utbildning 1970 började Sören jobba vid Mariehamns motorcompany och sedan vid Gustafssons motoraffär där han var fram till 1972.
– Då Rundbergs Bil & Service öppnade nya verkstaden började jag arbeta där, säger han.
1975 startade Sören egen verkstad, Sörens biltest, samtidigt som han vikarierade som lärare vid yrkesskolans verkstad.
1980 bildade han bolag tillsammans med Sune Sundström. Bolaget fick då namnet SoS-service.
– Då höll vi till i Norrböle på Karlbergsvägen.
En ny verkstad byggdes i Dalkarby 1982.
1992 flyttade firman till nya lokaler efter att lokalerna på Karlbergsvägen såldes då jobbade Sören också på yrkesskolan som vikarie i ett år. Senare har han också bedömt yrkesprov på fordons- och transportlinjen.
– 1996 övertog vi servicen av bilmärkena Mercedes, BMW och Honda av Bilcenter. Samtidigt kom Thomas Sandell med in i bilden.
Fastighetsskötsel blev huvudsyssla
Det bildades ett skilt bolag för fastigheten i Dalbo och 2006 köpte Bilcenter Sörens del i SoS-service. Sedan dess har Sören främst hållit på med fastighetsskötsel. Men redan 1999 tog tre kusinbarn över huset på Torggatan 15 av Runar och Anita Eriksson. Sören skötte om fastigheten.
– Huset var inte i det bästa av skick men vi hade lovat att hålla de gamla hyresgästerna i ”orubbat bo”. Efter att Hillings stängde, blomsterhandeln Blombergs bytt ägare och Ele&Kele flyttat så är det nya hyresgäster i hela huset.
2018 sålde man tomten bakom huset där Boquerian finns i dag och Sören löste samtidigt ut de andra två delägarna från fastigheten på Torggatan.
– Sedan dess har jag i princip hållit på med underhåll. Just nu är det den södra delen, där Ele&Kele var, som vi håller på att renovera i antik stil med den gamla inredningen. Ambitionen var att den nya lokalen skulle öppnats till påsk men det är inaktuellt just nu då det är en utvidgning av cafedelen.
Sören har bland annat bytt alla golv i fastigheten och arbetet med renoveringar och förbättringar fortgår.
Vad sysslar du med då du inte håller på med fastigheterna?
– Det finns alltid något att göra. Det flesta kvällar i veckan är det körövningar. På måndagar sjunger jag med Intermezzokören, tisdagar har det främst varit pensionärsunderhållning med Ålands dragspelsklubb på kvällarna. Onsdagskvällarna har jag faktiskt ledigt.
På torsdagskvällar är han med och sjunger i S:t Mikaelskören i Finström med ledaren Johanna Evenson och på fredagar är det övningar med Fredagskören och Guy Karlsson i Mariehamns församling.
Men på helgerna är du väl ledig?
– Det är klart, jag är ju pensionär, säger Sören och skrattar.
Barnhemmet i Kenya
Men vissa helger kan han ändå vara upptagen med sång eftersom han också är med i Projektkören med Johanna Grüssner.
– Jag har varit med i de flesta projekt och nu är det nytt på gång med ”Vi vandrande själar” och ”Förklädd Gud”.
Den åländska sviten ”Vi vandrande själar” komponerades 1995 för kör och orgel av åländska kompositören Jack Mattsson. Sviten ”Förklädd Gud” är komponerad av Lars-Erik Larsson.
Har du alltid sjungit?
– När jag var liten sjöng jag fram tills att jag var åtta-nio år. Sedan uppträdde jag i stadshuset och kanske tog jag ut svängarna lite väl frimodigt för de började skratta. Sedan slutade jag sjunga. Man ska akta sig för att skratta åt barn. Man vet aldrig vad det får för konsekvenser, säger han.
När Sören var 28 år tog han upp sitt intresse för sång igen. Då med Östra Saltviks ungdomskkör, som senare blev Cantilenakören, med Karl-Gunnar Fagerholm.
Hur ser du på framtiden?
– Ja, framtiden blir inte riktigt som man tänkte för bara en månad sedan. Men jag är ändå positiv speciellt om jag kan hjälpa barnhemmet i Kenya med verksamheten där situationen är mycket svårare än hos oss på grund av coronan. Jag har gjort månadsinbetalningbetalningar till skyddshemmet för hemlösa barn via Hoppets stjärna men numera går hjälpen dit via åländska föreningen ”Från Hand till Hand rf” I dag har grundskolan i Matopeni 300 elever, Gymnasiet har cirka 150. Därför hoppas jag att jag får bjuda väldigt många på kaffe i och med inbetalningarna på min födelsedag, säger Sören glatt.
Nina Eriksson