Stämman beslutade den 18 oktober inte bara om ett sparbeting på mellan 500.000 och 1 miljon i budgeten för nästa år utan också att kostnaderna under åren 2025 och 2026 maximalt får stiga med 1,5 procent.
– Det går inte, majoriteten konstaterade att det inte är rimligt och att det i så fall bara blir avtalsenliga löneförhöjningar och inget annat. Därför beslutade vi på förbundsstyrelsens möte att kostnaderna måste få stiga med fyra procent, säger förbundsstyrelsens ordförande Runar Karlsson (C).
En extra stämma hålls den 4 december. Då ska stämman ta ställning till förbundsstyrelsen senaste förslag.
Hur tror du stämman kommer att se på det förslaget, Runar Karlsson?
– Det återstår att se. Men på stämman i oktober lades ett förslag om att spara 200.000 euro och det blev då en ganska jämn omröstning. Hade Mariehamns stad röstat för det förslaget hade det vunnit, men Mariehamn har ett högt röstetal och röstade inte för det. Det är också lite anmärkningsvärt att Mariehamn skickade sin stadsdirektör på stämman och att inte en enda politiker kom.
Hur menar du?
– Det är märkligt att skicka en tjänsteman och att inte en enda politiker dök upp. Det är i allra högsta grad politik att bestämma hurdan service KST ska erbjuda. En tjänsteman ser väl mest till siffrorna, medan en politiker ska kunna ta ställning till hur stort utkomststödet ska vara, hurdan färdtjänst vi ska erbjuda, vilken hjälp de boende på enheterna ska få och så vidare. Det blir intressant att se hur Mariehamn gör på stämman i december.
Tidigare sade du att ett sparbeting på 200.000 kan man klara av, hur ser du på 300.000?
– Även jag förstår att 300.000 av totalt 36 miljoner är marginellt. Jag tror nog man mäktar med det även om det blir tajtare. Men att inte få höja kostnaderna med mer än 1,5 procent de två följande åren går inte utan att bryta mot lagen.
Vad kan man dra in på?
– Till exempel kan man skjuta på fastighetsrenoveringar och kanske det också fanns en del luft i budgeten.