Joachim Solborg från Malax flyttade från Österbotten till Mariehamn i somras för ett jobb som tekniker på Ålands radio.
Det första Joachim packade ner i flytten var sina 700 rubiks kuber. När Ålandstidningen hälsar på hemma i Joachims lägenhet berättar han att besökare ofta gapar när de ser samlingen som upptar flera bokhyllor i lägenheten.
Österbottningen har alltid varit en problemlösare och gillat att lösa kuber. Men för fem år sedan tog intresset en ny inriktning, då han upptäckte det roliga med att bygga egna kuber med avancerade former.
– Jag såg en kub på Youtube som jag inte kunde få tag i och tänkte: ”Det där måste gå att göra själv”. Så började resan.
Vuxit till superintresse
Hur gör du?
– Jag 3D-printar olika delar bit för bit, limmar på och fyller igen. Mina verktyg är sandpapper, småsågar och skalpeller. Jag har allt för många ärr på händerna, en och annan kapad fingertopp har flugit.
Hur lång tid tar det att bygga en kub?
– Det beror helt på. Den största kuben jag byggt hade 100 timmar bara i printningstid. Andra går att bygga på någon halvtimme. I genomsnitt tar det ett par dagar.
Hur mycket tid lägger du på det här?
– Det finns inte en chans att jag vågar säga det. All ledig tid går åt till det här.
– Under tiden jag tillverkar dem ser jag på filmer eller Youtube. Jag kommer från en familj som jobbar med händerna, mamma stickar och farsan reparerar gamla bilar.
Joachim designar också egna kuber och har ställt ut dem i Vasa.
– Jag antar att jag har den största samlingen i Finland. En vän säljer kuber i en affär, och han känner åtminstone inte till någon annan.
– I Vasa finns en generation under mig som håller på med speedcubing. Då tävlar man i att lösa rubiks kub på hastighet, det görs inom sekunder. Det finns folk som är galna.
Fått vänner världen om
Joachim är mer lockad av själva tillverkningen av kuberna än att lösa dem. Han känner inte till att det finns någon på Åland han delar sitt intresse med – men det hade han inte i Österbotten heller.
Däremot har Joachim funnit många likasinnade i en Facebook-grupp med omkring 2.000 medlemmar.
– Jag har vänner över hela världen som håller på med det här. Flera använder mina designritningar som jag delar med mig av.
– Han som startade forumet är från USA. Jag blev beskylld för att ha stulit en av hans designer, och han svarade: “Jag önskar att det där hade varit min idé!”. Sedan dess har vi varit vänner och han bjöd in mig i gruppen. Där sitter vi och diskuterar, speciellt mycket nu under coronatider.
Hur kommer en nybörjare igång?
– Enklast är att köpa en basic byggsats, eller 3D-printa själv. I forumet finns oändliga mängder av designritningar som vi delar med oss av.
Finns det ingen risk att du tröttnar på kuberna?
– Nej, det finns alltid något nytt. Det finns inget slut på det här.
Linda Blix