Vinterns väderväxlingar har gjort att det används ovanligt mycket sand för halkbekämpning.
En normalvinter brukar Mariehamns stad lägga ut 500 ton sand på vägar, trottoarer och busshållplatser. Den här vintern är man redan uppe i 700 ton, och nu är lagret slut. I helgen fick staden låna halksand av landskapet, på villkoret att man kör tillbaka samma mängd så fort man får tillgång till mer egen sand.
– Det går åt så enormt mycket mer sand än tidigare år, väderväxlingarna är bekymret, säger stadens samhällstekniska chef Dan Engblom.
De leverantörer staden har avtal med håller nu på att krossa mer sand.
– Det är en svår och arbetsdryg produkt att ta fram, men det är på gång.
Mer sand innebär merkostnader för Mariehamn.
– Budgeten spräcks naturligtvis. Sand är dyrt, man sandar inte för skojs skull, säger Dan Engblom.
33 euro per ton
Landskapet sandar de kommunala vägar som ingår i landskapets upphandling av snöröjning och halkbekämpning. Hur mycket sand som går åt per vinter varierar, men det brukar ligga runt 3.000 ton.
– Det har gått åt väldigt mycket sand den här vintern i jämförelse med normalvintern. En normal årsförbrukning är redan passerad. Om man jämför med fjolåret har vi sandat dubbelt så mycket, säger ledande vägmästare Thomas Idman.
Landskapet och staden upphandlar och köper sand av lokala leverantörer.
Thomas Idman berättar att beställning av sand till den kommande vintern görs i april varje år. Tidigare har landskapet köpt omkring 3.000 ton sand per år, men de senaste två åren har man ökat till 5.000 ton eftersom man har märkt att behovet har ökat. Kostnaden är 33 euro per ton, totalt 165.000 euro.
– Vi har lagrat upp, det får inte ta slut.
Prioriterar
Både Dan Engblom och Thomas Idman försäkrar att läget trots allt är under kontroll.
– Det är uppskattningsvis två månader kvar av vintern, det ska vi klara, säger Idman.
Tvingas man prioritera var det ska sandas?
– Vi har ett vinterväghållningsprogram som vi följer. Men busslinjer, backar, trottoarer, leder, besvärliga korsningsområden och övergångsställen är alltid prioriterade. En gränd ute i Västernäs kanske inte behöver ha full sandning hela tiden, där tummas det kanske på standarden man är van vid. Men det ska förstås inte vara glashalt, säger Dan Engblom.
– Huvudvägarna där vi har mest trafik sandas mer. Nu har det varit ganska kallt, då är det bättre grepp och det kräver inte heller lika mycket sandning, säger Thomas Idman.
Högtryck på krossen
Rafaels är ett av de företag som krossar sand. Den operativa chefen Christoffer Kytömäki säger att efterfrågan på sand är hög.
– Innan jul brukar det sällan vara någon sandning, men den här vintern har det varit halka länge redan.
En försvårande omständighet är att det hänger på
väderleken när man kan krossa.
– Lite väderberoende är det, man behöver få det väldigt rent utsiktat. Men det är på gång, säger Christoffer Kytömäki.