I december 2020 vann bygglovet för Eriksson Capitals storbygge laga kraft efter en flera år lång stadsplaneprocess.
Själva byggdelen av projektet inleddes i maj året därpå med att den gamla affärslängan revs och tomten grävdes ur. Två år senare står byggnaderna – flera bostadshus och en galleria – på plats och inne i dem pågår en febril aktivitet. Förutom byggarbetarna är flera vvs-are och elektriker på plats.
Om bara ett halvår ska allt vara klart, konstaterar Magnus Andersson som är vd för Eriksson Capitals helägda dotterbolag Fab Torggatan 6.
– Vi hade planerat 28 månaders byggtid och det ser vi ut att hålla. Lägenheterna ska vara klara i mitten av december och butikslokalerna lite före det.
Under jorden
Men vi börjar rundvandringen nere i det underjordiska garaget, med plats för 80 bilar. Garaget har kopplats samman med Nordeahusets och ”Magazinhusets” garage, vilket ger totalt 120 parkeringsplatser för boende och kunder samt hyresparkeringar för kontoren.
I källaren finns också ett stort teknikrum.
– Vi har 18 borrhål för bergvärme på tomten, och alla värmepumpar ska placeras här inne, säger Magnus Andersson.
Mycket i projektet har, både bildligt och praktiskt, cirkulerat kring Telegrafhuset som står mitt i det nya kvarteret. Huset uppfördes på 1920-talet och har en k-märkt fasad.
– Telegrafhuset påverkar till exempel varenda centimeter av planeringen i garaget. Det har varit lite av en utmaning, säger Magnus Andersson.
Eriksson Capitals centrumbygge
Våningsyta: Cirka 4.700 kvadratmeter.
Volym: Cirka 32.000 kubikmeter.
Antal våningar: 6,5 våningar som högst.
Handels- och kontorsyta: 2.500 kvadratmeter.
Bostadsyta: 2.200 kvadratmeter fördelade på 31 lägenheter.
Arkitekt: Mira Arkitektstudio Ab.
Entreprenör: Byggpartner.
Uppvärmning: Bergvärme.18 borrhål har borrats och varje hål är cirka 300 meter djupt.
Stadigare förankrat
Det gamla stenhuset stod tidigare direkt på hård lera, men har genom lamellgjutning getts en helt ny betonggrund.
– Man grävde ut en sektion under huset och göt, sedan grävde man lite till och göt en sektion till och så vidare. Byggtekniskt sett var det ganska invecklat att få ihop det.
Ålandstidningen råkar på Göran Engqvist från entreprenören Byggpartner. Han var bland de första byggarbetarna på plats 2021.
– I början hade vi lera upp till knäna så vi har kommit ganska långt nu, säger han.
Göran Enqvist, som var med och gjorde grunden till Telegrafhuset, berättar om grunden det då stod på.
– När vi skulle gräva ut det lilla utrymmet för att gjuta underdelen använde vi en stor tjälkrok till grävmaskinen – men leran var hård som betong så maskinen orkade ändå inte, det var som att gräva med en tandpetare, säger han och skrattar.
Gallerian Telegrafen
En våning upp, i markplanet, ligger själva gallerian med 2.000 kvadratmeter ny butiksyta. I mitten tronar det inbyggda Telegrafhuset.
– Jag har frågat konsulter om hus tidigare byggts in på samma sätt, och det jag hittade var ett hus i Rotterdam som byggdes in 1995. Så det här blir en väldigt unik miljö, säger fastighetsutvecklare Fredrik Lundberg.
Huvudentrén finns placerad strax norr om Gefotos lokaler. Väl inne i gallerian löper sedan en sex meter bred gång snett i riktning mot Telegrafhuset. Direkt till vänster ska Visit Ålands turistinformation finnas – Visit Ålands övriga verksamhet flyttar samtidigt in i ett av kontorsutrymmena.
Förhandlingar pågår med flera företagare som är intresserade av att hyra in sig i någon av de runt tio butikslokalerna, och några avtal är redan undertecknade. Till dem hör Synsam, som därmed flyttar från Norragatan till större lokaler, och Salong Ekoforia, som i dag finns på Strandgatan.
Målet har varit att skapa ”en stad i staden”, och därmed är det viktigt att få till en bra mix i handelsutrymmena.
– Vi vill ha stabila, små lokala aktörer som står för god kvalitet men hoppas även få in någon aktör utifrån, säger Fredrik Lundberg.
Matserveringar
Till höger om entrén blir det ett kafé med uteservering på Torggatan. Även här pågår förhandlingar med en intressent. Dessutom planeras för ett restaurangkök som serverar mat på inomhustorget i direkt anslutning till den gamla byggnaden mitt i gallerian.
– På restaurangsidan tittar vi på för Mariehamn nya krögare, säger Fredrik Lundberg.
Det gamla Telegrafhuset ska i sin tur inrymma någon form av pub och vinbar.
– Huset är klassat för 60 personer, så det blir ett litet och mysigt ställe som förhoppningsvis alltid är fullt. Vi vill få till något som har puls så stor del av veckan som möjligt.
40-150 kvadrat
Lägenheterna fördelas på tre byggnader. Längst västerut på tomten finns det som kallas Tornhuset, och som numera är den högsta byggnaden i centrum. Här finns bland annat komplexets paradvåning på 150 kvadratmeter och utsikt över hela staden och Slemmern.
”Torggatanhuset” med sina fem våningar och 13 lägenheter finns längst söderut på tomten medan den tredje byggnaden, med utsikt över Torggatan, bland annat inhyser fyra så kallade townhouselägenheter med egna uteplatser, generösa fönster och rundade tak.
Av de 30 lägenheterna reserverades hälften inom en vecka efter att prospektet och prislistan släpptes. Priserna ligger på från 200.000 euro till en miljon. I dagsläget är 70 procent sålda.
– Majoriteten av de som flyttar in är äldre personer som sålt sina hus och nu vill bo centralt, men bland köparna finns också barnfamiljer, säger Fredrik Lundberg.
Mellan husen finns i dag en svart, hård yta som med hjälp av isolering, jord, plattor och växter ska förvandlas till en grönyta för de boende.
Flera utmaningar
Sedan byggarbetena inleddes har konjunkturen svängt och det mesta har blivit dyrare, vilket förstås också märkts av i det här stora projektet.
– Men vi har hanterat det ganska bra genom att vara tidigt ute och ta in offerter och köpa in material, säger Magnus Andersson.
Förutom de utmaningar som funnits kring skenande råvarupriser och anpassningarna efter Telegrafhuset har också vissa speciallösningar krävts för att få ihop logistiken. Det finns helt enkelt ingen plats för byggbaracker eller uppställning av material, så allt sådant har fått ordnas i de befintliga lokalerna.
Magnus Andersson säger att det mesta ändå löpt på enligt plan.
– Sedan vi väl börjat bygga har processen gått ganska snabbt. Jag är nöjd, det ser jättebra ut. Samarbete är nyckelordet och vi jobbar med bra firmor.
Fredrik Lundberg ser det som en fördel att projektet är privat finansierat.
– Vi har inte varit beroende av andra utan har själva rått om alla beslut.
För Mariehamn
Allmänheten har kunnat följa projektet genom de inbyggda fönstren i planket. Magnus Andersson och Fredrik Lundberg tror att det stora intresset beror på att nybyggnationen ändrar stadsbilden så mycket.
– När vi tog upp fönstren var det kö till dem.
För Eriksson Capitals del rör sig investeringen i centrumtomterna om cirka 40 miljoner euro, och då är köpet av Nordeafastigheten inräknad. Men Magnus Andersson säger att summan inte är det viktiga i sammanhanget – han lyfter hellre fram valet av själva platsen.
– Det är en jättestor investering men det är inte det som är drivkraften för oss. Jobbar man med finansiering eller placering av pengar är det inte på Torggatan man får högst avkastning, men vi vill göra någonting för Mariehamn och för Åland. Det viktiga för oss är att vi gör en investering i centrum.