Mariehamns stad har förlängt avtalet med korttidsboendet Villa Gustava fram till augusti. Målet för socialnämnden är nu ett avtal som sträcker sig ännu längre. Det är glädjande besked för delägarna på boendet.
MARIEHAMN Mycket egna pengar och mycket egen tid har de tre delägarna till Villa Gustava lagt in i verksamheten under dess första år. Nu vill de vidareutveckla sin omsorg om de äldre klienterna, men det har varit svårt eftersom staden bara har avtalat om platser tre månader åt gången.
På onsdagen stod det äntligen klart att staden skriver ett längre avtal om köp av boendeplatser. Staden minskar visserligen antalet vårddygn per månad till 165, till en kostnad av 220 euro per dygn. Men avtalet gäller till sista augusti vilket är längre än tidigare och möjligheten finns alltid att staden köper extra vårdplatser.
Glädjebesked
Enligt socialnämndens ordförande Harriet Lindeman ska socialförvaltningen genast inleda arbetet med att teckna ett längre avtal.
-Det ska gälla från första september och över hela nästa år. Vi måste ha ett längre avtal, det är för tidsödande och kortsiktigt att bara skriva på för några månader åt gången. Både för dem och för oss, säger hon.
-Det låter väldigt positivt, säger Lena Karlsson som är en av delägarna till Villa Gustava.
Hon ser nu positivt på framtiden.
-Varje månad ser vi en ökning av antalet klienter och att vi har avtal fram till augusti ger en större trygghet till oss som jobbar och till klienterna.
Minskar ÅHS-avgift
Villa Gustava fyller just nu ett viktigt tomrum för staden. De tar emot de patienter som Gullåsen har förklarat klinikfärdiga, men som ändå inte är redo att skickas hem, eller som skulle behöva en plats inom äldreomsorgen.
-Alla kan inte bo på Villa Gustava, eftersom en del har ett större vårdbehov än de kan erbjuda. Men det är ett bra komplement för staden när vi har en platsbrist inom äldreomsorgen, säger hon.
Dessutom bidrar Villa Gustava till att minska stadens räkning till ÅHS för klinikfärdiga patienter som bor kvar på Gullåsen.
Tror på en framtid
I beredningen till avtalet står att Villa Gustava är för dyrt i förhållande till andra alternativ, på grund av det låga platsantalet. Harriet Lindeman håller med om det men tror att verksamheten kommer att kunna minska sina kostnader och utvecklas vidare allt eftersom.
-Jag är förvånad över att inte landsbygdskommunerna använder boendet i större utsträckning. Men det har visat sig att trycket på avlastning inte har blivit så stort än som man trodde när man utökade närståendes rätt till avlastning, säger hon.
Hur går det för Villa Gustava när Trobergshemsbygget är klart, finns det fortfarande plats för verksamheten?
-Min personliga åsikt är att jag tror att det gör det. De äldre blir fler i staden och efterhand kommer fler närståendevårdare att utnyttja rätten till avlastning.
Tone Nordling