Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) hotar Mariehamns stad med vite om man inte visar att ventilationen vid Odalgården uppfyller kraven i den så kallade boendehälsaförordningen. Om åtgärderna inte vidtas före den 15 september utdöms ett vitesbelopp om 2.000 euro, samt ett löpande vite på 1.000 euro för varje ytterligare månad som går innan de är utförda.
Enligt beslutet har personalen sedan flera år tillbaka upplevt att ventilationen är otillräcklig, och vid en inspektion 2022 upplevde ÅMHM:s inspektör att luften var ”instängd och kvav”.
– Det var vid en ordinarie inspektion som personalen påpekade det här, det var då det uppdagades, säger Janne Eriksson, miljöinspektör vid ÅMHM.
Det är dock fortfarande oklart huruvida ventilationen uppfyller kraven. Nu vill ÅMHM veta om tilluftsflödena är tillräckliga, och kräver att Mariehamns stad gör kompletterande mätningar till den obligatoriska ventilationskontroll (OVK) som gjordes förra året.
– Så får vi se utifrån dem vad det är man behöver göra, säger Janne Eriksson.
Uppfyller redan kravet
David Janson, stadens fastighetschef, säger att ÅMHM egentligen har fått all information som behövs, eftersom de har fått ett OVK-certifikat och luftflödesprotokoll. Han är kritisk till att det inte specificeras vilka rum det handlar om, utan kan anses gälla hela byggnaden.
– De förelägger oss att mäta undertrycket i ”bostaden”. Det finns ju 34 bostäder på Odalgården. Vi har redan visat med luftflödesprotokoll och skriftliga svar att vi uppfyller kravet, dessutom med dubbla luftflödet av vad lagstiftningen säger.
– Vi uppfattar inte att de riktigt förstår vad de läser här i luftflödesprotokollet och vad vi skriver till dem.
Kravet på undertrycksmätningar fanns inte från början utan tillkom senare, vilket förvånar honom. Han menar att det inte går att arbeta på det sätt som ÅMHM kräver i en byggnad med frånluftsventilation, vilket Odalgården har. Där kommer luften utifrån direkt in genom ventiler och otätheter, utan att gå genom något aggregat med luftfilter eller luftbehandling.
I ett sådant flerbostadshus mäts inte undertrycket i en boendeyta, utan i frånluftskanalen, vilket endast visar tryckförhållandet vid mättillfället, förklarar han.
– Faktamässigt känner vi oss trygga. Sedan är vi lite frågande till det här kravet, ska det göras på något annat sätt än en luftflödeskontroll är det egentligen ett underkännande av luftflödesmätningen, som är utförd av en av landskapsregeringen certifierad entreprenör för OVK.
Ingen felanmälan
David Janson säger att ingen i personalen har gjort någon felanmälan om luftkvaliteten via ärendehanteringssystemet.
– Det har framkommit under väldigt varma dagar under sommaren till exempel, men då har vi klagomål från många andra verksamheter också. Vi har svårt att skapa något som är bättre än verkligheten.
Från stadens sida har man ännu inte tagit ställning till hur man ska agera på vitesföreläggandet.
– Jag vet inte hur vi ska tolka det, om det är en kommunikationsmiss eller kunskapsbrist eller vad det handlar om, säger David Janson.
– Beslutas det att det här ska genomföras är det ett mycket omfattande arbete och ett prejudikat på Åland. Det innebär att många fastighetsägare som har flerbostadshus kan råka ut för det här.