Stadsdirektör Arne Selander som fanns med vid ett flerpartsmöte mellan staden, Jomala kommun, ÅHS och KST säger att han inte kommenterar enskilda ärenden – men att han kan svara på frågor av en mer allmän karaktär.
Han säger bland annat att staden, rent generellt och i normala fall accepterar en professionell läkares bedömning att en patient är utskrivningsfärdig från ÅHS.
– I de allra flesta fall finns det efter ett sådant beslut ingen anledning till oenighet. Men skulle det uppstå någon form av tvist finns det alltid en möjlighet att begära ett andra läkarutlåtande eller så kan det till och med bli en fråga för domstol att avgöra.
Hur ser Mariehamns stads praxis ut gällande fall där man inte är enig om en utskrivning?
– Då kan vi bestrida en faktura och låta bli att betala den. Men det första vi gör är att försöka hitta enighet genom diskussion eller ett andra läkarutlåtande. Numera kan även ytterligare parter vara involverade om det blir fråga om fortsatt vård inom socialvården, då är det KST som kan bli part i en sådan tvist.
Hittar man normalt de kompromisserna och lösningarna genom diskussion?
– Nu har jag inte varit med så länge, men enligt min förståelse är det väldigt få fall som går så långt som till ett domstolsavgörande. I de allra flesta fall går det att nå en lösning, och om parterna trots diskussion inte hittar en enighet kan man låta ett utomstående expertutlåtande vara avgörande.
Kan köpa tjänst utifrån
Enligt Arne Selander finns det situationer då patienter som anses vara klinikfärdiga ändå inte kan tas om hand inom den kommunala omsorgen.
– Det kan uppstå lägen där den rätta kompetensen saknas inom Mariehamns stad. Då måste vi, beroende på klientens status, köpa tjänster antingen från rikssidan eller från Sverige.
Hur ofta sker det?
– I nio fall av tio, eller till och med ännu oftare, går det att lösa inom den ordinarie omsorgen och vården, antingen genom stadens äldreomsorg eller i vissa fall inom KST. Men det finns exempel där man måste hitta andra lösningar.
Hur påverkar det äldreomsorgens budget om staden får en faktura på 160.000 euro för fyra månaders vård av en patient?
– Utan att gå in på något enskilt fall kan det ofta handla om såpass stora kostnader som dessutom kan fortsätta löpa på, att det inte finns utrymme i budgeten. Då måste man antingen få medel via en tilläggsbudget eller så tvingas man göra kraftiga prioriteringar någon annanstans.