I går godkände en majoritet i stadsstyrelsen förslaget till stadsplaneändring för Magazintomten vid Torggatan.
Enligt förslaget tillåts våningshus med fem–åtta våningar. Det k-märkta telegrafhuset mitt på området kan rivas om förslaget går igenom, eftersom k-märkningen i så fall hävs.
De socialdemokratiska ledamöterna i stadsfullmäktige Sara Kemetter och Karl-Johan Fogelström vill inte att k-märkningen ska hävas. De föreslog först en återremiss av ärendet och reserverade sig sedan mot majoritetens beslut.
”Juridiskt svår sak”
Ärendet har nu en bit kvar att vandra innan projektet kan bli verklighet. Först ska stadsplaneändringen till stadsfullmäktige för beslut. Det sker redan i slutet av mars, enligt Petri Carlsson.
Sedan är det möjligt att besvära sig mot stadsplanen. Enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius kan det bli besvär i syfte att få en rättslig prövning av hävningen av k-märkningen. Tre anmärkningar gjordes mot hävningsförslaget tidigare under ärendets beredning. Bakom dem stod landskapsregeringens museibyrå, Byggnadsvårdssällskapet på Åland samt privatpersonerna Folke Wickström och Jerker Örjans.
–Det har varit mycket diskussioner om k-märkningen, som är en juridiskt svår sak. Vi har tagit linjen att föreslå upphävningen med hänvisning till särskilda grunder. Men plan- och bygglagen innehåller inte något sådant som hävning av en k-märkning utan att det föreligger force majeure, säger Sirkka Wegelius.
I fråga om telegrafhuset finns ingenting i husets konstruktion som utgör force majeure.
–Det kulturhistoriska värdet har inte heller minskat.
Så det är ganska långt ifrån byggstart än så länge?
–Ja, jag skulle säga att detta är långt ifrån klart när det gäller möjligheten att riva telegrafhuset, säger Sirkka Wegelius.
Föll i bitar
Förslaget att häva k-märkningen motiveras bland annat med att husets placering hindrar en ändamålsenlig användning av den kanske mest centrala affärstomten i staden. Byggnadens konstruktion och skick lämpar sig inte heller för en flytt.
Projektledaren Lennart Isaksson sa till Ålandstidningen för ett år sedan att man tagit prover på teglet i byggnaden.
–Teglet föll i bitar när det togs ut. Det brukar sitta ihop. Det är svagare än något material jag har sett, sa han.
Anna Jakobsson