På tisdagen landade It-gurun på Åland. I dag håller han föredrag inför ett fullsatt Alandica.
Ålandstidningen fångade honom redan på flygplatsen.
NÄRINGSLIV Johan Staël von Holstein är känd som en frispråkig människa. Många har liknat honom vid nu avlidna finansmogulen Jan Stenbeck i fråga om frispråkighet och i fråga om mängden kontroversiella uttalanden.
Han går ut hårt. Ålandstidningen möter honom på Mariehamns flygplats. Han hoppar in i bilen och öppnar starkt med:
- Konstigt egentligen att ni inte tillhör Sverige. Ekonomiskt skulle det väl vara fantastiskt?
Lite senare blir det helt om.
- Om jag var diktator över Åland, och det skulle jag verkligen vilja bli, så skulle jag skapa världens bästa utbildningssystem och skapa skattelättnader för entreprenörer. Och jag skulle satsa på mångfald, kreativitet och individualism. Och bättre infrastruktur. Det är fortfarande för svårt att ta sig hit.
Staël von Holstein var en av förgrundsgestalterna från den svenska delen av it-bubblan. Alltså den som sprack i början av 2000-talet. Han startade Icon Medialab, ett företag som allt mer av investeringshysterin under det sena 90-talet kretsade kring, som navet i ett snurrande hjul. Företag med bara tillstymmelsen till en affärsidé blåstes upp artificiellt för att skapa ett börsvärde.
Och det gick alltså åt skogen. När ballongen punkterades försvann allt. Nästan. Icon såldes och ingår i dag som en liten del, knappt ens varumärket, till ett nederländskt konsultföretag.
Vad har du lärt dig av it-bubblan?
- Att det tar en jäkla tid att bygga upp bolag, och att finanssystemet som det ser ut är helt värdelöst.
Men det är ju det du gör med ditt nya bolag , "företagskuvösen" Iqube. Varför ens hålla på då?
- Det kan man ju fråga sig.
Jag frågar dig.
- Okej, alltså, antalet entreprenörer minskar i Sverige och i Europa. Det ger i sin tur större arbetslöshet. Och eftersom det sociala skyddsnätet är så starkt skapar det apati, inte fler entreprenörer. Poängen är väl att man måste skapa nya incitament. Med all den här socialismen, socialdemokrati och sådan skit, i västvärlden får vi situationer som föder en väldigt tråkig framtid.
Okej, så inget socialt skyddsnät då?
- Alla ska ha bra sjukvård och alla ska ha en kanonutbildning. Du ska som medborgare ha allt samhället har råd med. Poängen är att du inte ska ha mer än samhället har råd med. Eller okej, det är inte poängen. Poängen är beskattningen. Man kan beskatta tjänstemän hur mycket som helst. De går till jobbet, gör kanske ett kanonjobb och går hem från jobbet. Men de går till jobbet för att någon annan har skapat det jobbet. Och den som har skapat jobbet är den ende i näringskedjan som faktiskt skapar nytt kapital och nya arbetstillfällen. Den där tjänstemannen kan betala mycket skatt. Men entreprenören som har skapat jobben ska inte betala skatt på samma sätt. Beskattar vi dem får vi färre och färre entreprenörer.
Men du pratade om incitament?
- Jo, men vi ska inte ha de enorma trygghetssystem som vi har i dag. Då får vi inga nya entreprenörer.
Så det är det som är problemet?
- Grejen är att vi tror att vi är bättre.
Vilka vi?
- Vi svenskar. Vi har 50 procent färre företagare än resten av Europa. Vi är inte sämre än resten av världen. Så vad saknas? Jo, modet att våga starta eget. Okej, vi kanske är genetiskt rädda av någon anledning, men det känns osannolikt att just vi skulle bära på en sådan gen.
Så?
- Så det är politikerna som har stulit vårt mod med den där jäkla socialismen. De har stulit det näst finaste på jorden - rätten till vår egen försörjning. 1973 var vi det tredje bästa och mest framgångsrika landet på jorden. Sedan dess har vi halkat ned till plats 42 eller något sådant. 500 miljoner människor är bättre än vad vi är i dag. Det är bara några miljoner kvar tills vi är nere och kvalar i samma liga som u-länderna. Socialism är det vidrigaste som finns på jorden.
Hur mycket är socialism och hur mycket är vanlig jantelag då?
- Jante är oerhört viktigt. Jante är det viktigaste verktyget i förtryckarverktygslådan.
Men det där skiljer sig väl åt, jag menar att en del antagligen är nöjda med att ligga på sofflocket.
- Absolut. Och alla har möjlighet att ägna sig åt vad de vill. Bara de inte kräver mig på skatt för att sponsra killen som ligger där.
Okej, vi byter spår. Vet du hur det åländska näringslivet är uppbyggt med jordförvärvsregler, näringsrätt med krav på styrelserepresentation av ålänningar och ..?
- Bort med skiten. Lägg ned de där dumheterna. Det ska vara öppenhet. Lägg ned svenskan som språk och sådant där trams. Tiden vi lägger på att plugga engelska kan amerikaner använda till allt möjligt annat. Inför engelska som språk i stället. Det är ett sånt jävla slöseri med tankekraft, och gör alla processer långsammare. Och det där åländska skapar bara rasism och avundsjuka.
Du fattar att du provocerar va?
- Ja, jag vet. Jag är sådan. Ibland går det för långt och så sårar jag människor. Men mitt mål är verkligen att få bort all rasism, all fattigdom och rädda miljön. Jag styrs av idel goda mål.
Så då är du den nya Jan Stenbeck då?
- Det var min stora mentor. Och jag tror att han såg mycket av sig själv i mig. Men jag har inte varit tillräckligt duktig, inte gjort tillräckligt mycket för att kunna leva som jag vill. Men jag har tagit socialt ansvar. Men jag har gått igenom två stora hjärtoperationer på några år. Jag har snart gjort mitt.
Hur mycket pengar är du god för?
- Likviditetsmässigt är jag i praktiken ruinerad. På papperet är jag förmögen räknat i ägarandelar i onoterade bolag.
Och så har du slutat i Iqube.
- Nej då, jag är kvar i Iqube. Jag äger fortfarande 50 procent av bolaget. Jag är inte kvar som vd däremot. Jag är lite sjuk, så jag vill kunna arbeta med det som är roligast, och det kan jag om jag slipper vara vd.
Vad är poängen med alltihop då, vad är meningen med livet?
- Att få barn och föröka sig. Att hitta en partner man trivs med. Men jag tror lika mycket på Mazlovs behovspyramid, att när man har uppnått det där basalaste så blir det viktigt med annat, att göra skillnad och att ta ett personligt ansvar för sin försörjning. Jag tror på de Lutherska värderingarna.
Vad ska du prata om på din föreläsning?
- Om entreprenörskap, företagande, ekonomi och om framtiden.
Fredrik Granlund