-Ålands höga valdeltagande är ett starkt argument i de fortsatta förhandlingarna om en åländsk parlamentsplats.
Det säger en glädjestrålande Britt Lundberg när alla röster är räknade.
EU-VAL Kinderna är blossande röda och kroppsspråket yvigt. Britt Lundberg solar sig i glansen av valresultatet.
9.500 röster har du fått, vad säger du om det?
-Det är helt fantastiskt. Framförallt är det glädjande att se att det åländska valdeltagandet är så högt. Jag kan förstå att ålänningarna är skeptiska till EU, vi har råkat ut för många tunga ärenden. Men med det här visar vi att Åland är en av de mest engagerade regionerna i landet. Det är ett tungt argument när man vill arbeta för ökat inflytande.
Vad har avgjort på hemmaplan?
-Jag har haft ett brett politiskt stöd och vi har arbetat för att försöka motivera folk att rösta för en förändring.
Du har över tusen röster från Svenskfinland, är det kampanjens förtjänst?
-Ja, vi har gjort mycket arbete i Svenskfinland på kort tid. Det är väldigt fint att över tio procent av rösterna kommer därifrån.
"Vinst för Åland och SFP"
Ålänningarnas röster på dig räddade det svenskspråkiga mandatet bland Finlands parlamentariker, vad betyder det?
-Det är riktigt att vi räddade den svenskspråkiga platsen i Finland och det har en klar betydelse för Åland. Det här valsamarbetet har varit en win-win situation för både oss och Svenska folkpartiet. Nu ska vi också tillsätta en assistent till Calle Haglund (SFP).
7.200 röster skiljde dig från Calle Haglund som fick SFP:s mandat. Du skulle kunna ha varit invald om ålänningarna skulle ha gått mangrannt till valurnan. Varför lyckades ni inte få fler att rösta?
-Det är klart att det är frestande att tänka på vad som skulle ha hänt om vi hade haft ett 90-procentigt valdeltagande. Men det är kanske att fäkta efter för mycket. I efterhand kan jag ändå konstatera att ett bredare valsamarbete skulle ha kunnat ge ett ännu bättre resultat. Fast det viktigaste just nu är att glädja sig över det fina resultat vi ändå fick.
Tone Nordling