Om inte ett eget kyrkoland så åtminstone en egen kyrkosjälvstyrelse på Åland. Om det råder det stor enighet i lagtinget.
LAGTING Ålands framtid, fs och de obundna föreslår i en motion en parlamentarisk utredning av Åland som ett eget kyrkoland.
Som motiv anförs både kravet på att kyrkoanställda med högre utbildning ska ha nöjaktiga kunskaper i finska och det faktum att det är kyrkostyrelsen som avgör om församlingsjord får säljas och domkapitlet om den kan arrenderas ut på mer än tio år.
1,3 miljoner på fem år
Harry Jansson (Åf) berättar att de åländska församlingarna under en femårsperiod betalat in 1,3 miljoner euro till kyrkans centralfond och fått 2,6 miljoner därifrån. Om Åland tar över måste självstyrelsen alltså stå för "underskottet" på 1,3 miljoner för en femårsperiod.
- Summan förskräcker inte mig, säger han.
Ett eget åländskt stift löser enligt honom inte problemet varken med språket eller jorden och är därför inget alternativ.
Initiativ från församlingarna
Gun Carlson (c) meddelade i lagtinget att hon för egen del gärna skulle godkänna motionen genast. Hon anser ändå att initiativet till en egen åländsk kyrka måste komma från församlingarna. Och där tror hon att kyrkoherdarna bromsar.
- Jag förstår dem. De vill inte bita den hand som föder dem.
Barbro Sundback (s) anser att det är spännande problematik som tas upp i motionen. Hon har inget emot att frågan utreds även om hon tror att det är möjligt att få ändringar till stånd gällande språket också annars.
Etter värre
Sundback tror att förutsättningarna att få igenom en egen åländsk kyrka är "minimala för att inte säga obefintliga".
- Om det är svårt att övertyga Finlands riksdag att utvidga Ålands behörighet är det etter värre att få kyrkomötet att gå med på att splittra kyrkan. Och är kyrkomötet inte med på det är nog inte riksdagen det heller.
Kyrkomötet är kyrkans högsta beslutande organ. Riksdagen endast fastställer kyrkomötets beslut.
Egen makt och kontroll
Olof Erland (lib) anser att Åland bör få kyrkosjälvstyrelse med egen makt och kontroll över verksamheten.
- Jag ser ingen fara i att ta strid med Borgå stift. Deras syn på språket är inte i paritet med vår. Berättigade krav ska alltid framföras och den här frågan ska engagera självstyrelsemyndigheterna, anser han.
Både Harry Jansson och Johan Ehn (fs) välkomnar Elands åsikter.
- Ett slående begrepp, kyrkosjälvstyrelse, säger Ehn.
- Kan vi via kyrkosjälvstyrelse nå det vi vill ha, då är det bra, säger Jansson.
Kulturutskottet funderar vidare.
Kerstin Österman