En arbetsgrupp i kommunen har de sedan 2021 utrett hur en reform av förvaltningsstrukturen skulle kunna göras och lagt fram olika alternativ. Liknande reformer har redan genomförts i till exempel Jomala, och representanter för kommunen har också hörts i utredningen.
En enig kommunstyrelse på Kumlinge ansåg nyligen att det kan uppfattas som odemokratiskt att stryka alla nämnder utom den lagstadgade byggnadstekniska för att i stället centralisera arbetet till styrelsen. En annan risk som lyfts fram av styrelsen är att det sannolikt blir svårt att hitta personer som är beredda att åta sig uppdraget om ansvaret på styrelsen ökar så mycket.
Styrelsen ser inte heller att ett sådant beslut skulle innebära en större ekonomisk inbesparing och har påpekat att styrelseledamöterna inte har samma möjlighet att skapa specifik sakkunskap inom olika områden som nämndledamöterna – helt enkelt för att styrelsen har ett så brett ansvarsområde.
Jämn omröstning
Men när fullmäktige sammanträdde i maj lade ledamoten Mia Hanström ett motförslag till styrelsens. Förutom att Hanström, som vid sidan av fullmäktigeuppdraget även leder äldreomsorgsnämnden, föreslog en strykning av nämnderna innehöll hennes förslag även en utökning av styrelsen från fem till sju ledamöter.
Alexandra Blomqvist föreslog i sin tur att kommunstyrelsens linje skulle gälla, men med tillägget att styrelsen ska strömlinjeforma arbetet inom förvaltningen, till exempel vad gäller delegeringsordning och rutiner. I en jämn omröstning gick Mia Hanströms förslag vidare och ställdes nu mot kommunstyrelsens, en omröstning som slutade fyra röster mot fyra. En ledamot avstod från att rösta. Ordförande Mats Perämaas röst på Hanströms förslag blev därför avgörande.
De nämnder som stryks till nästa mandatperiod är bildningsnämnden, näringslivsnämnden och äldreomsorgsnämnden.
Arbetsgrupper
Mia Hanström säger att hon var besviken över att styrelsen föreslog att allt skulle fortsätta som tidigare.
– Äldreomsorgsnämnden, som jag själv suttit i, har ett ganska litet uppdrag med mycket administration. Jag tror att vår kommun behöver en omstrukturering. Vi är väldigt få och behöver ta vara på människors kreativitet och då är att sitta i en nämnd kanske inte det bästa sättet. I stället kan man hellre tillföra arbetsgrupper som på olika sätt kan jobba med frågorna som styrelsen behöver stöd i. Jag hoppas jättemycket på den här reformen.
Styrelsen hade en del farhågor.
– Jag tycker inte att någon av dem var relevanta, utan det handlar om hur man lägger upp arbetet. Nu blir styrelsen lite större, men man blir också tvungen att delegera neråt.
Tror du att det blir svårare att få folk till styrelsen nu?
– Att få folk att över huvud taget ställa upp i valet är vår största utmaning, att hitta engagerade människor till styrelsen tror jag att är ett mindre problem.
Reformen träder i kraft från nästa mandatperiod. För förslaget att slopa nämnderna röstade förutom Mia Hanström själv och Mats Perämaa även Stefan Sundman och ersättaren Marie Prokupek. För styrelsens och Alexandra Blomqvists förslag röstade Blomqvist själv, Sören Henriksson, Ingrid Palmroos och Torbjörn Engman (som även är bildningsnämndens ordförande). Vice ordförande Gun-Mari Lindholm avstod från att rösta.