Lots- och mistlurshuset på Kobba ska få sällskap. Man planerar som bäst för att återuppbygga båken.
Om detta, och annat, handlade årets kobbadag. Dessvärre kom bara en handfull besökare.
KULTUR Ett kronprinsessbröllop äger nästan garanterat bara rum en gång under en livstid. När till och med Kobbas caféinnehavare, Christian Ekström, kommer sent till kobbadagsfirandet för att han följt prinsessbröllopet på tv är läget allvarligt. Å andra sidan står Kobba kvar.
Kobbas vänförening, med Rune "Öra" Karlsson i spetsen, har stora planer.
1940 revs båken på Kobba, ett tolv meter högt sjömärke á la det i sjökvartetet. Fast vitt. På platsen för båken har Rune lagt ut brädor som visar konturerna. Alla planer är klara. Nu saknas bara 100.000 euro.
- Den ska vara inglasad på tre sidor, och så kan man ha bluesaftnar här, övernatta om man vill. Teaterföreställningar, eller något i den stilen, säger han och visar med armarna hur luftigt det blir med tolv meters takhöjd.
På plats var också Kobbas meste kostnär, Juha Pykäläinen. Hans staty på den västra klinten har fått en ny duk att måla på. Fast den här är färdigmålad. Den föreställer den nya båken. En vacker dag ska målningen överensstämma med verkligheten hoppas han.
Ska tavlan få sitta kvar här efteråt?
- Ja ja, den blir kvar. Den förra var blank, men folk har varit framme och kletat på paletten och dragit fingrarna över duken. Och den här är dessutom osignerad, säger han och skrattar.
I cafeterian hittar vi så småningom Christian Ekström och kaffegästerna Rainer och Kerstin Karlsson. Fast det är ju lite fusk förstås, de har varit här och hjälpt "Öra" då och då. Helt vanliga kobbadagsgäster är de inte.
- Vi kom i går och ligger kvar med båten till i morgon. Det är ju en så fin hamn. Det är så lugnt och fridfullt här. Det finns ju många andra fina ställen förstås, Rödhamn till exempel, men det är alltid så många gästbåtar där, säger Rainer.
Fredrik Granlund