Stormen Alfrida och efterverkningarna av de hårda vindarna dominerade lagtingets frågestund där lagtingsledamöterna fritt får ställa landskapsregeringen (LR) mot väggen. Centerns Roger Nordlund frågade lantrådet Katrin Sjögren (Lib) om LR är beredd att tillsätta en kriskommission när den akuta krisen är över. Katrin Sjögren svarade att man i samrådsdelegationen för beredskapsärendens möte förmiddagen efter stormnatten diskuterade just detta. En rapport kommer att sammanställas under den kommande tiden. – Den rapporten ska ligga till grund för en ordentlig utvärdering för att förbättra vår krisberedskap. Jag finner det inte osannolikt att vi gemensamt deltar i det arbetet, sade Katrin Sjögren. Roger Nordlund undrade också om LR planerar att söka om katastrofhjälp från Finland. – Det är en naturkatastrof som skett. Och enligt självstyrelselagen kan vi ansöka om särskilda bidrag. Är LR redo att göra det? – Något klart svar kan jag inte ge, men är det rimligt så ser jag inget problem med det, svarade Katrin Sjögren.
Ta tillvara på skogen
Brage Eklund (ÅF) undrade hur de omfattande skadorna på skogen kan lindras. – Uppskattningsvis talar man om 400.000-600.000 kubik skog som ligger i dag, upp till två-tre årsavverkningar. Det blir problem med att dels ta vara på, dels att lagra. På vilket sätt har LR mobiliserat för att hjälpa till? – I det första akuta skedet gäller det att ta tillvara det virkesvärde som ligger i skogarna på Åland. Det är framför allt skogsindustrier och skogsägarna själva som är aktiva i det. Landskapet har också skogar och där måste vi och fastighetsverket reda upp det som ligger där. Skede två är att se till att det är så fritt som möjligt till sommaren, och göra bokslut över vad det här betyder för skogsnäringen och de nyplanteringar som måste komma till i nästa skede, svarade näringsminister Camilla Gunell (S). Brage Eklund frågade också om LR planerar att söka stöd från staten eller EU, likt det Sverige hade vid stormen Gudrun 2005. – Frågorna är mycket angelägna, men kanske för tidigt ställda, svarade Camilla Gunell. Hon berättade att på kort sikt kommer man att kraftigt förenkla stödansökningarna, men att långsiktiga lösningar måste vänta till en fullständig rapport finns.
Pengar till privata
Bert Häggblom (Ob) resonerade kring det faktum att Ålands radios reservkraft inte fungerade under stormmorgonen. Han kopplade ihop det med att majoriteten i lagtinget röstade nej till Runar Karlssons (C) budgetmotion om att en del av public service-pengarna kunde gå till privata aktörer. – Eftersom radiobolaget som LR förvaltar inte klarade det, kan man nu ompröva det och betala privata bolag för public service-verksamhet? Bert Häggblom ställde sin fråga till kansliminister Nina Fellman (S). Hon har dock inte ansvar för Ålands radio, men svarade ändå på frågan. – Också det är en sådan fråga som måste avgöras och diskuteras när man fått svar på de frågor som ställs i dag. Varför kunde inte Ålands radio sända de första kritiska timmarna? Vad gick fel, vad behöver man göra åt det? Bert Häggblom nöjde sig inte med det svaret, och menade att det faktum att radion inte fungerade är allvarligt för samhällsfunktionerna. – Jag vet att minister Fellman tillhör Socialdemokraterna, som tycker att allt ska skötas i samhällets regi. Men kan man inte ompröva, och ge också privata bolag möjlighet? – Jag förstår inte riktigt utfallet mot Socialdemokraterna. Att vi har ett public service-förtag som sköter lagstadgad verksamhet är det inte bara S som omfattar. Jag har förstått att det finns ett brett stöd i lagtinget för att public service är något viktigt. Finns det anledning att ompröva något när vi har allt på bordet ska vi göra det, men det är för tidigt nu, svarade Nina Fellman.
Hyfsad kontroll
Britt Lundberg (C) varnade för olyckor när fallen skog ska tas tillvara, och undrade vad som händer om nya oväder drabbar Åland. – I Sverige inträffade de flesta olyckor efter stormen. Och vad gör vi om det kommer en snöstorm? – Det finns en beredskap och det finns ett system. Skulle det bli långvarigt går alla upp i beredskapsläge igen. Jag upplever ändå, fast läget är svårt, att vi har det hyfsat under kontroll, svarade lantrådet Katrin Sjögren.
Jonas Bladh