Näringslivet har väntat i två års tid. Men landskapsregeringens näringspolitik fortsätter att vara osynlig.
Det hävdar tio kritiska oppositionspolitiker.
POLITIK Sju av tio undertecknare var i går på plats för att under en presskonferens offentliggöra spörsmålet om näringspolitiken. De visar sig vara rejält kritiska till hur landskapsregeringen bedrivit näringspolitik de senaste två åren.
-Med det här spörsmålet vill vi föra ut landskapsregeringen på banan. Vi vill se om de har någonting alls att komma med, säger Roger Jansson (Fs).
I spörsmålet kritiseras landskapsregeringen för att endast ha satsat på primärnäringarna och för att dra in konsumtionsunderlag genom att föreslå att det allmänna skatteavdraget slopas.
"Får inte svar"
Oppositionen har under en längre tid ansett att det behövs en diskussion om den osynliga näringspolitiken, säger Roger Jansson.
-Inom näringslivet har många reagerat själva. De får inte svar på sina frågor, säger han.
-Landskapsregeringen har gjort ett stort nummer av att man ska ha en dialog med näringslivet. Hearingar har hållits, men kritik från Ålands handelskammare tyder på att landskapsregeringen inte lyssnar. Ska man bygga ett förtroende måste man visa att lyssnandet också ger effekt, säger Johan Ehn (Fs).
Även Camilla Gunell (S) betonar vikten av förtroende mellan näringsliv och beslutsfattare.
-Där brister det i dag och det är allvarligt, säger hon.
-Personliga möten och kontakter är det som saknas, säger Gun-Mari Lindholm (Ob).
Vill lägga ner ÅTC
Oppositionen vill att landskapsregeringen bland annat ska klargöra hur sjöfartsnäringen och tjänsteföretagandet ska utvecklas, hur landsbygdsnäringarna ska moderniseras och hur IT-sektorns behov av arbetskraft ska tillgodoses.
Det måste även bli lättare att starta företag, anser oppositionen. Landskapsgarantier för banklån och en övergångsperiod under vilken man har rätt till arbetslöshetsunderstöd föreslås.
-För turismen är det största hindret kvaliteten på boendet. Nu när det går nedåt borde vi rusta upp både stugbyar och hotell, säger Camilla Gunell.
En gemensam rekryteringsstrategi för landskapet och IT-branschen är ett annat förslag. Eller en uthyrningspool i landskapets regi för småföretag vars efterfrågan varierar med årstiden.
Barbro Sundback (S) gillar inte förslaget att flytta företagsrådgivningen från Ålands handelskammare till Ålands teknologicentrum (ÅTC).
-Det tror jag inte alls på. Det är en socialisering. Jag funderar på om man i stället skulle lägga ner ÅTC, säger hon.
Debatt i månadsskiftet
På frågan om näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) borde avgå svarar Barbro Sundback att det inte skulle försämra för näringslivet.
-Frågan är om han kan återerövra förtroendet, säger Camilla Gunell.
Roger Jansson betonar landskapsregeringens kollektiva ansvar, framför allt lantråd Viveka Erikssons (Lib).
-Om de andra i regeringen är nöjda med näringspolitiken har de chansen att säga det nu, säger Roger Jansson.
Att Ålands handelskammare, Ålands turistförbund och Ålands köpmannaförening har uttryckt frustration över läget, framhålls i spörsmålet.
- De vill inte ha 24 förlorade månader till, säger Roger Jansson.
Barbro Sundback ifrågasätter i det sammanhanget att landskapsregeringen vill skära ner anslagen för handelskammaren och turistförbundet.
-Dessa två organisationer har kritiserat landskapsregeringen. Är detta ett straff? undrar hon.
Oppositionspolitikerna hoppas på en debatt om näringslivspolitiken efter budgetdebatten, det vill säga i månadsskiftet november/december.
Anna Jakobsson