Genom att överföra uppgifterna till landskapsregeringen får man en mer effektiv myndighetsstyrning och minskad byråkrati, sade civilminister Ingrid Zetterman (Lib) i sitt anförande.
Anette Holmberg-Jansson (MSÅ) ifrågasatte om beslutet syftar till att utesluta oppositionen från ännu en politisk styrelse där man har haft möjlighet att vara med. Hon tillade dock att hon ändå är positiv till att avskaffa polisstyrelsen.
– Att ta bort partipolitiska vindar från polismyndighetens operativa arbete är definitivt ett av de här målen och det gäller inte bara oppositionen utan alla partier, svarade Ingrid Zetterman.
Wille Valve (MSÅ) var positiv till förslaget, men sade att han inte köper argumentet att det skulle få bort politiken från beslutsfattandet om polisen.
– Det här förslaget går rent sakligt ut på att den politiska landskapsregeringen övertar polisstyrelsens roll och några funktioner. Det blir ju inte mindre politiskt till dessa delar. Det blir dock otvetydigt mera praktiskt och ett vettigare sätt att jobba på, sade han.
Jessy Eckerman (S) lyfte i sitt anförande att styrelsens faktiska påverkan på polisen har varit begränsad, men att den fungerat som ett viktigt forum för att föra en dialog mellan polisen och allmänheten.
– Det är viktigt att man nu när styrelsen inte längre finns ser till att det finns en lokal förankring av polisarbetet i lokalsamhället och att dialogen med specifika grupper fortfarande finns kvar och utvecklas, sade hon och nämnde bland annat barn, äldre och tredje sektorn.