Danne Sundmans (ob) förslag att införa svensk tid på Åland får stort stöd i lagtinget.
Torbjörn Eliasson (c) påpekar en olägenhet med en sådan omläggning:
- Det blir mörkt en timme tidigare året om på kvällen.
LAGTING Danne Sundman föreslår än en gång att Åland ska övergå till centraleuropeisk tid, alltså samma tid som bland annat Sverige har. Åland och resten av Finland har i dag östeuropeisk tid.
- Att övergå till centraleuropeisk tid skulle underlätta både handels- och turistkontakterna västerut, påpekar han.
En timme mer sömn
Om Åland får samma tid som Sverige skulle det dessutom, enligt Sundman, ge alla tv-tittare en timme extra sömn. Ålänningar, och särskilt ungdomar, som följer med tv-program från Sverige sover för lite i och med att klockan är en timme mer här hemma när programmen slutar.
- Det är till och med ett folkhälsoproblem, anser Sundman.
Mörkt klockan 15
Torbjörn Eliasson (c) och reste av c-gruppen anser att det finns mycket positivt i Sundmans förslag. Han har talat med "folk" som dock påpekat att förslaget skulle innebära att det blir en timme tidigare mörkt på kvällarna, året om.
- Mörkt redan klockan 15 i november. Det vill folk inte ha.
- Men det blir tidigare ljust på morgnarna i stället, replikerar Sundman.
Gun Carlson (c) anser att den största fördelen med Sundmans förslag är den längre sovtiden för barn och unga. Den största nackdelen, tror hon, är för dem som handlar med Finland.
Kontakt via e-post
Näringsminister Jan-Erik Mattsson (c) påpekar att mycket av näringslivets kontakter i dag fungerar via e-post och att klockan då inte har så stor betydelse. Olof Erland (lib) påminner om att förra gången frågan var aktuell var det jordbrukarna och särskilt mjölkproducenterna som var negativa till att ändra tiden. Apropå trötta skolbarn anser han att skoldagens start kan skjutas fram en timme.
Erland tycker frågan är rätt oväsentlig.
- Det finns väsentligare saker för lagtinget att syssla med.
Varnar för mur
Åke Mattsson (lib) ser fördelar med Sundmans förslag men varnar för att bygga murar mot Finland.
- Då tappar vi turister därifrån.
Han konstaterar också att det är tv-spelandet, inte tv-tittandet, som gör att ungdomarna sover för lite.
Anders Eriksson (Åf), som själv stöder förslaget, räknar ut att de är 16 i lagtinget som stöder motionen, fs inte inräknat.
Åland kan inte ensamt bestämma att ändra tiden. Det är en internationell kommission som har sista ordet och det är Finland som måste förhandla om saken.
Näringsutskottet utreder frågan vidare.
Kerstin Österman