Den från den 1 januari 2018 gällande ÅHS-regeln rörande straffavgifter för patienter som vårdats färdigt på klinik, men inte kunnat ges en plats inom äldrevården i tid efter utskrivningen från sjukhuset, ifrågasätts av den kommunala sektorn.
Fram till 2018 hade kommunerna två veckor på sig att hitta en plats för dessa patienter inom äldreomsorgen, numera har den perioden förkortats till tre dagar. Efter det tar ÅHS ut en avgift om 738 euro per vårddygn.
Diskussionerna om kommunernas beredskap att ta emot klinikfärdiga patienter initierades redan 2012 när ÅHS av landskapsregeringen fick i uppgift att spara sex miljoner euro under perioden 2013-2015.
Flera kommuner har i tillräcklig utsträckning tillgång till platser på äldreboenden, och klarar därigenom av sina klinikfärdiga patienter utan straffavgifter, andra har det besvärligare.
På Föglö gick socialnämnden i augusti ut med en uppmaning till ansvariga och chefer inom det sociala området i kommunen att vara sparsamma med alla utgifter och investeringar till följd av ÅHS-regeln.
”Socialnämnden har redan fått två tilläggsanslag under 2019, en anhållan om ytterligare tilläggsanslag skulle drabba kommunens alla verksamheter”, skriver man i sitt senaste mötesprotokoll.
”Bekymrande”
Vårdös kommundirektör Andreas Johansson är kritisk till regeln och säger att landskapsregeringen överfört en tung kostnad på kommunerna som innan 2018 sköttes med landskapets pengar.
– Än så länge har vi tack och lov klarat oss med våra platser på Oasen, men det bekymrar mig att man ökar de kommunala kostnaderna utan att på något vis kompensera för det, säger han.
På Föglö har ÅHS-regeln hittills i år kostat kommunen nästan 25.000 euro. Socialsekreteraren Lis Karlsson ser ingen lösning på problemet.
– Om det som i nuläget inte finns en fortsatt vård och behandling vid ÅHS, måste vi köpa platser utanför Åland. Det kostar oss 580 euro per vårddygn.
I Hammarland planerar man bygga ut kommunens äldreboende Hammargården för att i framtiden ha som alternativ till ÅHS straffavgifter.
– I år har det hittills kostat kommunen 4.000 euro, meddelar socialsekreteraren Jolita Andziulaitiene.
Ökande behov
John Eriksson, kommundirektör i Jomala säger att de utnyttjat 14 vårddygn till en kostnad av 10.332 euro i år.
– Det finns dock en risk att det framöver kommer att stiga eftersom våra platser vid Oasen börjar fyllas samtidigt som behoven ökar, säger han.
Jomala kommun har hållit sig till landskapsregeringens rekommendation att 90 procent av befolkningen över 75 år ska bo hemma.
– Ändå måste vi bygga ut platser inom äldreomsorgen eftersom ÅHS skriver ut alltfler klienter med kort framförhållning. Följden är att ÅHS sparar pengar medan kommunernas kostnader ökar märkbart. Detta kompenseras inte via landskapsandelssystemet.
På Brändö önskar man sig en betydligt bättre framförhållning från ÅHS.
– Vi måste hinna förbereda alternativa vårdplatser i äldrevården för de klienterna, säger socialchef Niklas Feiring.
Utökade kommunala uppgifter
En så kallad straffavgift för fortsatt vård inom ÅHS är alltså satt till 738 euro per dygn. Vid Oasen kostar motsvarande vård, för de 13 ägarkommunerna, 217,28 euro per dygn.
– Det är ett riktpris som kan variera något beroende på klientens pensionsinkomster och typ av vård, säger ekonomen Marywonne Mäkilä vid Oasen.
Sjukvårdsinriktad institutionsvård vid Oasen har ett budgeterat pris på 170,57 euro per dygn, till det tillkommer en förvaltningsavgift om 42,33 euro per dygn. Klienter från Saltvik, Föglö och Mariehamn som inte är delägare i Oasen betalar ett 25 procent högre pris.
Förbundsdirektören Magnus Sandberg vid Ålands kommunförbund säger att man vid ett flertal tillfällen har lyft frågan kring finansieringen vid samråd som hålls mellan landskapet och kommunerna.
– Landskapsregeringen hävdar att ändringen av lagen inte utgör en uppgiftsöverföring medan kommunförbundet anser att ÅHS-lagen utökar kommunernas uppgifter och därmed borde ha föranlett en översyn av basbeloppen.
Enligt honom borde en ändring ha skett genom att justera basbeloppen för socialvårdens uppgiftsbaserade landskapsandelar från och med den 1 januari 2018, det vill säga samma datum som ÅHS-regeln trädde i kraft.
Kommunernas utgifter sedan ÅHS-regeln trädde i kraft:
På Brändö hade man inga utgifter gällande den nya ÅHS-regeln under fjolåret. I år har det kostat kommunen 738 euro.
I Eckerö hade man inga kostnader för klinikfärdiga patienter 2018, ej heller hittills 2019.
Finström har tolv platser vid Oasen samt ett periodrum vid Rosengård och har hittills klarat sig med dessa.
På Föglö behövde man inte utnyttja ÅHS-regeln under 2018. Per den 31augusti i år har man haft 24.354 euro i sådana kostnader.
Geta kommun har inte drabbats av några kostnader som härrör ÅHS-regeln.
I Hammarland hade man under 2018 inga kostnader. 2019 har det till och med 31 augusti kostat kommunen 4.000 euro.
Jomala hade inga kostnader för klinikfärdiga patienter 2018. Per den 31 augusti i år har man använt sig av 14 vårddygn till en kostnad om 10.332 euro.
På Kumlinge har man klarat sig utan kostnader hittills.
Kökar: Inga kostnader.
I Lemland har man hittills haft tillräckligt med vård- och periodplatser i egen regi, inga kostnader 2018-2019.
Lumparland har hittills tagit tillbaka klienter till kommunal omsorg inom den lagstadgade tiden, kostnad 2018-2019 noll euro.
Mariehamn klarade sig utan utgifter 2018 men har per den 31 augusti i år betalat 85.818 euro för vård av klinikfärdiga patienter.
Saltviks kommun har inte haft några kostnader för klinikfärdiga patienter sedan ÅHS-regeln trädde i kraft.
På Sottunga har man inte haft några sådana kostnader hittills.
Sund har klarat av att ta hand om sina klinikfärdiga patienter på Tallgården, man har även fyra platser tillgängliga vid Oasen.
Vårdö har ännu inte haft några kostnader gällande ÅHS-regeln. Vårdö har tillgång till en plats vid Oasen.
Peter Pussinen