Elias Lindroos, Linn Häuselmann, Filip Petkovic, Freja Hjälmarstrand och Halo O´Reilly sitter och gör ett grupparbete i en av Ålands lyceums korridorer. Flera av dem menar att stressen kan smyga sig på när det närmar sig provperiod.
– Stressen att få dåliga betyg finns där. Om betygen blir dåliga kanske man inte kan söka sig till vidarestudier och måste då bli kvar på Åland, det är mångas största mardröm, säger Halo O´Reilly.
Filip Petkovic menar att det faktum att man får ta del av i princip avgiftsfri undervisning ställer krav på att man borde ge något tillbaka till samhället.
– Men jag tycker lite tvärtom. Om skolan skulle kosta skulle man väl känna ännu mer press att prestera bra, resonerar Elias Lindroos.
Också hobbyer och fritidsintressen kan ibland skapa stress.
– Om hobbyerna fortsätter efter skolan till långt in på kvällen kan det bli stressigt, säger Elias Lindroos.
Freja Hjälmarstrand går på Ålands musikinstitut (ÅMI) och hon upplever inte att hennes hobby skapar mer stress i livet.
– Det är skönt att komma till ett nytt sammanhang med musiken. Jag tycker inte ÅMI känns så kompetitivt, säger Freja Hjälmarstrand.
Elis Norrgård ansluter till sällskapet och säger att det lätt blir så att man skjuter upp det mesta till sista minuten.
– Då blir också resultaten halvbra.
Känner sig värdefulla
Ingen av dem säger sig uppleva social stress eller att sociala medier skulle förorsaka prestationsångest.
Andra frågor kring välmående som togs upp i barometern var om man känner sig värdefull och om man upplever sig ha kontroll över sitt liv.
– Ja, i stort sett upplever jag mig ha kontroll över mitt liv. Och jag tror att om man inte känner sig värdefull så märks det utåt i form av dålig självkänsla, säger Freja Hjälmarstrand.
Också Elias Lindroos och Elis Norrgård säger att frågan om man känner sig värdefull har att göra med självkänsla och självförtroende.
– Just det om man är värdefull eller inte är nog inget man går runt och tänker på, säger de.
Inte så stor stress i vardagen
Noa Lehtonen och Viggo Enberg skriver studenten i vår och säger att en viss stress kan uppstå till följd av det.
– Men eftersom förberedelserna börjar i ganska god tid och man kan dela upp proven så vet man nu mer hur allt är uppbyggt, det minskar på stressen, säger Noa Lehtonen.
Viggo Enberg som spelar fotboll har ibland känt att det varit svårt att kombinera skolan och fotbollen.
– Men någon stor stress i vardagen känner man inte, säger Viggo Enberg.
Nora Karlsson säger att det ibland blir bråttom då hon ska hinna med skola, träningar och jobb. Hon jobbar som tränare inom gymnastiken.
– Fem av sju dagar är jag i gymnastikhallen. Då blir det kompisarna som blir lidande, vilket är synd. Men då är faktiskt sociala medier ett bra substitut, man kan hålla kontakten där, säger Nora Karlsson.
Barometern tydde på att många unga känner ångest inför framtiden och att Ukrainakriget oroar. Det håller Nora Karlsson med om.
– Lite orolig är jag nog över den situationen. Däremot tycker jag inte att pandemin har försämrat mitt mående, säger Nora Karlsson.