Det blev turbulent när Ålands telefonandelslag höll stämma i förra veckan. Deltagare berättar om två grupper som hade mobiliserat inför stämman, den ena vill konkurrensutsätta nätet, den andra köra på i tidigare spår. Resultatet blev närmast en maktkupp.
NÄRINGSLIV Det brukar komma 15 personer på andelslagets stämma. I år kom nära 100 andelsägare. De flesta anmälda i sista minuten. Enligt flera närvarande var det två falanger som hade mobiliserat inför mötet. Den ena vill konkurrensutsätta Ålcom i bredbandsnätet och hävdar att man begär för höga priser för konkurrenter som vill in. Den andra vill köra på i tidigare spår med ett tätt samarbete med Ålcom.
Mötesordförande Danne Sundman bekräftar bilden.
-Den ena var en missnöjeskrets runt it-företaget Ip-connect som vill in i nätet. Den andra var i stor utsträckning andelslagets egen personal som röstade enligt ledningens förslag, säger han.
Vill ha fler internetaktörer
Ålands telefonandelslag kan beskrivas som ett tåg som stadigt rullar. Förra året gick man med dryga 970.000 euro i vinst, ungefär lika mycket som året dessförinnan.
På stämman beslöts att 364.000 euro av vinsten ska delas ut till andelslagets medlemmar som ränta på insatsen. Det blir omkring 50 euro per andel till de drygt 7.000 ägarna.
Hittills har andelslaget kunnat verka i lugn och ro. Men på senare tid har röster höjts för en ny inriktning av verksamheten. Man tycker att Ålands telefonandelslag är för tätt sammanknutna med Ålcom och att det missgynnar konkurrensen.
Under stämman framfördes kritik mot att Ålands telefonandelslag begär högre priser för konkurrenter till Ålcom som vill in i bredbandsnätet. Diskussionen var bitvis hätsk.
Dyrare med fler
Ålands telefonandelslags vd Stefan Olofsson säger att en konkurrensutsättning inte låter sig göras så lätt.
-Ålcom sköter i dag delar av vår utrustning och driften av nätet utan att vi betalar för det. Om vi släpper in fler i nätet måste vi antingen sköta den delen själva eller betala Ålcom för deras arbete. Hur som helst blir det ett högre pris för konkurrenten, säger han.
Jag har fått uppgiften att det var mycket personal på plats under stämman. Hur kommer det sig?
-Det stämmer. De hade hört rykten att någonting var på gång under stämman och ville komma dit.
Var det ett motdrag mot den andra sidans mobilisering?
-Det kan jag inte säga. Många av dem är själva andelsägare och agerade efter eget huvud.
Ifrågasätter Ålcoms ställning
Kritikerna är av en annan åsikt. De ifrågasätter Ålcoms särställning när det gäller internettjänster på landsbygden.
-Andelslaget tar inte betalt av Ålcom i tillräcklig utsträckning, det är en väsentlig förklaring till att det bolaget gör så stor vinst varje år, säger en andelsägare som vill vara anonym.
Bilden som framträder är att det finns en falang som blivit alltmer aktiv inom andelslaget. Den menar att det enda rimliga är att öppna för konkurrens på lika villkor. Det skulle ge konsumenterna tillgång till fler tjänster till ett lägre pris, menar de.
It-bolag bakom mobilisering
I bakgrunden finns it-leverantören Ip-connect som i början av året registrerade ett bolag på Åland. De har tillgång till det svenska bredbandsföretget Ip-onlys kabel som går via Åland till Finland och Estland. Ip-connect vill kunna leverera sina tjänster till Ålands telefonandelslag men har fått ett bud som de tycker är för högt.
-Det är ett prispåslag på säkert hundra procent mot vad Ålcom betalar, det finns inga marginaler för oss då, säger företagets vd och styrelseordförande, Fredrik Johansson.
Han säger att han har begärt en omprövning och att Ålands telefon ska ta fram ett nytt förslag.
Fredrik Johansson var inte själv på stämman, men väl hans mor som har engagerat sig i frågan. Även en förälder till en av ägarna till Ip-connect var på plats med en rad fullmakter.
-Det finns många som är missnöjda med hur Ålands telefonandelslag sköter den här frågan och som vill ha mer insyn, säger Fredrik Johansson.
Flera har bilden av att ni hade mobiliserat folk inför mötet, varför?
-Jag hade inte gjort det i alla fall. Men det finns fler som engagerar sig i det här.
Men vad är syftet med ert engagemang i telefonandelslaget?
-Inte vet jag om vi vill så mycket annat än att sända en signal till ledningen, det gjorde vi på mötet.
Rockad i styrelsen
När valet av förvaltningsrådets medlemmar skulle göras blev det omröstning. Samtliga tre kandidater som var nominerade för omval av styrelsen byttes ut. In kom i stället nya ledamöterna Benny Gustafsson, Ronny Eriksson och Leif Borg, namn som understöddes av de som ville ha mer konkurrens i nätet. Det är första gången någonsin som styrelsens förslag till förvaltningsråd har röstats ned.
Även om vd Fredrik Johansson nekar till mobiliseringen inför stämman tycks det som att kretsen runt Ip-connect har haft en aktiv roll under andelsstämman.
Nyinvalde Benny Gustafsson uppger att han fick förfrågan av ip-connect om han ville ställa upp i förvaltningsrådet.
-Men någon annan koppling till dem har jag inte.
Vad är din åsikt i konkurrensfrågan?
-Det är dags för en uppdatering av verksamheten. Jag är för en fri konkurrens och är helt säker på att det skulle gagna ålänningarna.
Vill se över Ålcom...
En liknande åsikt har nyinvalde Leif Borg från Eckerö.
-Ålands telefonandelslag är ett genuint bolag som har skötts väl, men det börjar bli dags med en förändring på den här punkten. Konkurrens är alltid bra och det finns anledning att se över Ålcoms ställning, säger han.
Varken han eller Ronny Eriksson säger sig ha blivit nominerade av ip-connect.
-Men min uppfattning är att vi måste behandla alla aktörer lika, säger Leif Borg.
Ronny Eriksson vill sätta sig mer in i andelslagets verksamhet innan han uttalar sig i någon riktning.
...och ändra styrelsen
Det är förvaltningsrådet som utser både styrelse och vd. Benny Gustafsson och Leif Borg är överens om att det behövs en förändring.
-Inget emot sittande vd, men det är inte lämpligt att vd också är ordförande i styrelsen, säger Leif Borg och Benny Gustafsson håller med.
Leif Borg tycker också att man borde överväga att bredda styrelsen, tre styrelseledamöter är för få.
-Det blir lätt ett för litet perspektiv när ledningsgruppen är liten, risken är att det blir till ett enmansrace säger han.
Huruvida de nyinvalda kommer att bidra till en kursändring återstår att se.
Det är först i januari 2011 de intar sina platser i det nya förvaltningsrådet.
Tone Nordling