I arbetsgruppen för lagstiftning om hembygdsrätt, jordförvärv och näringsrätt ingår extra lagberedare Anna Ritamäki-Sjöstrand och chefsjurist Sören Silverström. De är nu klara med ett förslag till ny lagstiftning om hembygdsrätten.
– Det känns fantastiskt. Det är många timmars arbete som äntligen burit frukt. Det här är en direkt fortsättning på den parlamentariska kommitténs arbete, säger Wille Valve.
Förslaget innehåller bland annat följande förändringar:
• Studier ska inte räknas med i femårsperioden för förlust av hembygdsrätt.
• Minst sex månader i förväg ska den som håller på att förlora sin hembygdsrätt få ett meddelande om detta.
• Diverse regler som i dag finns i principdokument eller som följer av praxis skrivs in i lagen, vilket klargör den enskildas rättigheter och skyldigheter.
• Detaljerade regler införs om hur man ska bevisa att man har tillfredsställande kunskaper i svenska, om hur man ska bedöma en persons boendeort och om hembygdsrättsregistret.
• Möjligheten att få tillbaka hembygdsrätten efter att ha varit skriven på Åland i tre månader tas bort. I stället föreslås gränsen bli sex månader.
• Ett rättelseförfarande införs för den som är missnöjd med anteckningarna i hembygdsrättsregistret.
På remiss
Kansliminister Wille Valve antecknade betänkandet för kännedom i går. Det skickas nu på remiss, med sista svarsdag den 12 maj.
Vilken förändring tycker du är viktigast?
– Att livlinan för studerande förlängs. Den lilla liberaliseringen är viktig. Vissa utbildningar går inte att få tag på här och vi bör uppmuntra att kompetensen höjs på vår holme, säger Wille Valve.
Om det fortsatta arbetet löper på utan stora fördröjningar kan de nya lagarna träda i kraft vid årsskiftet, bedömer Anna Ritamäki-Sjöstrand.
Samtidigt inleds nu arbetet med att föreslå förändringar i lagstiftningen om jordförvärv. En ny arbetsgrupp ska tillsättas.
– Det är spännande tider, säger Wille Valve.
Anna Jakobsson