Innan omröstningarna kring ändringsförslagen i stadsfullmäktiges budgetdebatt inleddes hade Ingrid Zetterman begärt att få tala inför fullmäktige för att avge ett informationsärende.
– Precis som kunde konstateras i går är ett demenscenter och fler platser inom äldrevård och omsorg stadens absolut mest akuta fråga. Jag uppfattar att det råder konsensus om det i detta rum, och också mellan stadens tjänstemän och förvaltning, sade hon.
Därefter meddelade hon att stadsstyrelsen på sitt nästa möte officiellt avser att uppmana äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund och stadsdirektör Arne Selander att högprioritera ärendet, och äldreomsorgsnämnden att fokusera på de möjliga lösningar som antingen demenskommitténs rapport eller det privata har presenterat, och slopa de övriga.
– Gårdagens diskussion visade på att behovet finns och att det var en viktig fråga för fullmäktige. Vi såg att två av alternativen saknade understöd och att det fanns en oro för att processen skulle dra ut på tiden. Vi i stadsstyrelsen ville tydligt markera att vi inte vill förhala eller dra ärendet i långbänk på något sätt, så vi hade ett möte i dag där vi beslöt att förstärka vårt eget förslag, helt enkelt för att skicka en stark signal, säger hon till Ålandstidningen.
Gemensamt center skulle dröja
Beslutet togs under ett möte som stadsstyrelsen höll under onsdagen efter att ha följt budgetdebatten.
– I just budgetdebatten har man lite extra tid på sig då röstningen sker nästa dag. Man hinner tänka efter, och vi resonerade att det här är en stor investering och ett akut projekt, och att vårt förslag är en typ av kompromiss om det som alla ändå vill, säger hon.
De två alternativ som genom stadsstyrelsens beslut tagits av bordet är att utreda möjligheterna till att antingen anlägga ett allåländskt demenscenter, eller till att Trobergshemmet skulle kunna fungera som Mariehamns demenscenter. Under tisdagens budgetdebatt fanns en oro bland ledamöterna att båda dessa alternativ skulle kunna leda till att ärendet drog ut på tiden innan något beslut kunde tas.
– Styrelsen diskuterade de alternativen också, och även om vi kan se fördelar med ett gemensamt åländskt demenscenter kan man titta på tidigare samarbeten och se att ett sådant projekt inte skulle röra sig framåt i den takt som behövs. Vi kan absolut tänka oss samarbeten med andra kommuner. Men vi behöver ganska akut ha fler demensplatser och få in mer kompetens, säger Ingrid Zetterman.
”Så fort som möjligt”
Hon säger att alla parter inom förvaltningen redan är vidtalade, och att vägen framåt i princip är fri från hinder.
– Det är helt förankrat. Vi har tidigare utredningar, till exempel demenskommitténs rapport, och innan vi tog det här beslutet har vi ju naturligtvis kollat med så väl stadsdirektören som äldreomsorgschefen att det är praktiskt möjligt. Ärendet är redan under beredning hos stadsdirektören. Självklart kan aspekter av arbetet dra ut på tiden, och själva bygget kommer att ta tid, men vi ville visa tydligt att staden har ambitionen att genomföra det här så fort det är möjligt, och på det sätt som är bäst för mariehamnarna, säger hon.
Utöver nybygget säger hon att man upptar extra investeringspengar för att rusta upp St. Göranshemmet.
– Det skulle i så fall inte fungera som något demensboende, men kan hjälpa till genom att avlasta andra avdelningar, säger Ingrid Zetterman.