Barbro Sundback säger att en demensby skulle ge de boende en helt annan rörelsefrihet än vad många av de mer traditionella centren kan erbjuda.
– Får de själva röra sig så fritt det bara är möjligt inom demensbyns område så mår de bättre. Och mår klienterna bättre blir det också lättare att rekrytera personal.
När diskussionerna om ett boende för personer med demenssjukdom inleddes gav stadsarkitektkontoret ut en lista på potentiella tomter, men ingen av dem lämpade sig för just en demensby.
– Då förföll tanken. Men nu förstår jag varför vi inte fick den här platsen anvisad – det var för att den inte har någon detaljplan. Det finns bara en generalplan för området.
Barbro Sundback säger att en del av området är utmärkt som rekreationsområde, medan en annan är tänkt att utgöra ett naturskyddsområde.
– Men det kanske inte är optimalt med något naturskyddsområde nästan inne i bebyggelsen?
Känner stöd
Stadsstyrelsen har remitterat vidare motionen till äldreomsorgsnämnden. Samtidigt ska stadsfullmäktige inom en snar framtid ta ställning till vilket av alternativen Mariepark – Apalängen som lämpar sig bäst som placering för demenscentret.
Tidtabellen för att behandla motionen ser alltså ut att vara tajt. Men Barbro Sundback säger att det viktigaste nu är att beakta de äldres behov – som hon alltså anser tillgodoses bäst genom en nybyggnation på Ytternäs ängar.
– Jag kan lova att det här har stort stöd från mariehamnarna.
Att ett införlivande av Ytternäs ängar i utredningen skulle riskera att behandlingen av hela ärendet fördröjs stämmer inte, säger hon.
– Det här kommer inte att försena projektet, det kommer att vara en snabb procedur.