Från och med den 1 september är Susanne Eriksson lagtingets högsta tjänsteman. Hon valdes i går till ny lagtingsdirektör med 27 av de 29 avgivna rösterna.
- Ett jobb i demokratins tjänst, säger första kvinnan på posten.
LAGTING I moderiktig kavaj och med röda naglar men med plåster på ett finger tar Susanne Eriksson emot.
- Ett minne av att jag fiskade i helgen, säger hon om plåstret.
Det är en strålande glad biträdande lagtingsdirektör som ett par timmar efter att valet är klart säger att tiden nu är mogen för henne att bli lagtingets högsta tjänsteman och chef för lagtingets kansli.
- Lars Ingmar Johansson kan jobbet bra, jag kan det näst bäst så det är ett naturligt steg. Jag har alltid varit stolt över att jobba vid lagtinget för det är ett jobb i demokratins tjänst.
Delar på uppdragen
Lagtingsdirektören och biträdande lagtingsdirektören delar på uppdragen som sekreterare i lagtingets olika organ. Arbetsfördelningen beror delvis på respektive persons intressen.
EU-frågorna på det konstitutionella planet, när det gäller primärrätten och EU:s fördrag, har blivit något av Susanne Eriksson specialitet. Också demilitariseringen, besök utifrån och informationen har fallit på henne.
- Jobbet på lagtingets kansli är sällan enahanda. Här råder ganska högt tempo och det är roligt.
För låg trappa
Hon minns viss besök bättre än andra. Den georgiske presidenten Mikheil Saakashvilis besök i höstas var "lite utmanande" eftersom man här hade att göra med en mycket spontan gäst. Hon minns också när OSS-staternas interparlamentariska församling kom på besök med ett stort Tupolev-plan i början på 1990-talet.
- Finnairs lilla trappa nådde inte upp, inte ens sedan man ställt den på ett lastbilsflak. Man fick ytterligare skarva med en stege för att få ut gästerna.
Vilket har varit det finaste besöket under din tid hittills?
- Jordaniens drottning Noors besök var speciellt. Och det ska bli trevligt att träffa kronprinsessan Victoria den 15 maj.
Mc-eskort och limousin
Också vissa besök utanför Åland är mer minnesvärda än andra. Susanne Eriksson berättar om när hon var på väg till ett möte för alla lagstiftande regioners talmän i Bryssel. Resan från flygfältet in till stan gick i limousin med två motorcyklar före och två efter.
- Men på flygfältet fick jag nog släpa på bagaget själv.
Hurudan är du som person?
- Ganska systematisk, ganska snabb och ofta glad. Förhoppningsvis får jag också som chef vara den jag är. Jag vill vara en modern ledare, öppen, demokratisk och tydlig.
Något du vill ändra på som lagtingsdirektör?
- De förändringar som sker i lagtingsarbetet sker i samarbete med politikerna. Men jag tror det är dags för en översyn av både lagtingsordningen och arbetsordningen. Kanske räcker det till exempel med två behandlingar av lagarna i stället för tre som i dag. Och så bör självstyrelsepolitiska nämndens roll som organ för EU-ärenden ses över.
Hon konstaterar att den åländska externpolitiken växt enormt sedan landskapet blev medlem i Nordiska rådet 1970 och i EU 1995. Hon vill inte svara på om Åland behöver en utrikesminister, "det är en politisk fråga". EU-ärendena griper numera in på alla områden, konstaterar hon.
Fritänkare
Susanne Eriksson var en period suppleant för Gunnar Jansson i riksdagen och duon ställdes då upp av liberaler och socialdemokrater. Men hon är inte ansluten till något politiskt parti.
- Jag har politiska åsikter men de är inte knutna till något parti. Jag är fritänkare och vill samarbeta med alla på lika villkor.
Hon ser fram emot det nya jobbet och samarbetet med politiker och tjänstemän.
Tjänsten som lagtingsdirektör söktes också av tingsdomare Kristina Fagerlund. Hon fick två röster i lagtinget. Susanne Eriksson efterträder Lars Ingmar Johansson som går i pension den 1 september.
Ålandstidningen