De senaste månaderna har nyheterna om samarbetsförhandlingar och uppsägningar i åländska företag duggat tätt. Bland de som dragit ned på personalen finns Viking Line, Transmar, Paf och Chipsters.Nu senast har Klingbergs Elektriska meddelat om uppsägningar. Plasto, som tidigare aviserade permitteringar under hösten, har inlett samarbetsförhandlingar. Totalt betyder det att över 50 arbetsplatser försvinner på kort tid. Till det ska läggas Alandia försäkrings omstrukturering som kan innebära att upp till 15 jobb försvinner från Åland när personförsäkringarna avyttras och Pensions-Alandia övergår till Veritas.
Förändrat kundbeteendeMånga frågar sig om det här ett tecken på att konjunkturen vänt nedåt. Enligt Anders Ekström, vd på Ålands näringsliv, så är det flera faktorer som spelar in.– I vissa fall är det konjunkturmässiga orsaker som ger besparingsbehov. Andra företag genomför omorganiseringar som innebär nya arbetssätt och då är man enligt lag tvungen att företa samarbetsförhandlingar.Han påpekar att vissa branscher påverkas tydligt av förändrade efterfrågemönster och ändrat konsumentbeteende som skapar en ny logistik.– När det gäller Transmar och Plasto så har näthandeln och direktimporten från Kina säkert en påverkan. Förr kom varorna med fartyg i containers via grossister, nu får hushållen hem varorna direkt i postlådan. Det utmanar hela den traditionella kedjan med transporter och handel. Vi får nya strukturer som kräver anpassning.
För dålig fart i ekonominGrundproblemet i den åländska ekonomin är den svaga tillväxten. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrås senaste konjunkturrapport så beräknas Ålands BNP växa med en halv procent i år, medan tillväxten i Finland är tre procent.– Åland har de senaste tio åren gått sämst i Norden. Vi har fortfarande inte kommit i kapp nivån före finanskrisen. Sverige kom igen snabbt och Finland har gått starkt de senaste fyra åren, säger Anders Ekström.De åländska rederierna lider av en svag svensk krona och höga bunkerpriser. En bransch som nu mattas av är byggsektorn, efter flera års byggboom.– Det finns flera stora projekt som väntar på beslut, inte minst i Mariehamn, framhåller han.
För krångligt regelverkEn annan viktig fråga är industrins kostnader, där Åland inte längre är konkurrenskraftigt. Efter sommarens torka och minskade skördar samt foderbrist står inte minst livsmedelsindustrin inför stora utmaningar nästa år.– Det kommer att ge otroligt stora effekter. Jag befarar tyvärr att vi får se flera samarbetsförhandlingar längre fram, förutspår Anders Ekström.Han efterlyser därför fler regelförenklingar och lättnader i näringsrätten, som kunde ge utrymme för nysatsningar på åländsk mark.– Jag träffade nyligen företagare som hade ett projekt på gång, men som inte kan förverkligas på grund av vår alkohollagstiftning. Vi har mycket att ta igen för att bli attraktiva, understryker Anders Ekström.
Näringsrätten ett hinderEtt annat projekt som nyligen gick Åland förbi är ett nytt fintech-bolag där Ålandsbanken är delägare.– Det är en het bransch som växer snabbt nu. Bolaget kunde ha etablerats på Åland, men styrelsereglerna gjorde att de andra delägarna valde Stockholm i stället.– Vi skulle behöva fler innovationer till Åland, men vi missar många möjligheter på grund av gammalmodiga regler, hävdar han.Enligt Anders Ekström har vi länge haft det bra och det har gjort att vi låst in oss och undvikit nödvändiga reformer.– Det måste till en reell tillväxt för att upprätthålla vårt samhälle, annars kommer även offentliga sektorn att drabbas av nedskärningar på sikt.
Jonny Mattsson