Fem miljoner svenska kronor i bidrag väntar när Ålands fiskförädling ab är färdiga med att anlägga sina nya odlingsplatser vid Höga kusten i Sverige. Pengarna har beviljats av Länsstyrelsen och kommer från EU:s fiskerifond och svenska staten. Och den största vinnaren i sammanhanget är Åland.
NÄRINGSLIV Ålands fiskförädling har under året satt två nya odlingsplatser vid Höga kusten i provdrift. Fyra personer har anställts vid odlingarna och vardera odling kommer, när den är i full drift nästa år, ha en produktion på mellan 400 och 600 ton fisk per år. Den nya volymen beräknas bli lika stor som det man sedan tidigare producerar i regionen.
Fiskodlingarna i regionen har kritiserats av miljöorganisationer och närboende. Men protesterna har inte hindrat verksamheten från att få alla nödvändiga tillstånd.
I slutet av förra året beviljades Ålands fiskförädling dessutom fem miljoner svenska kronor i stöd för att anlägga de två nya odlingsplatserna.
-Det är klart att stödet har en stor betydelse för oss om vi ska kunna konkurrera med företag i andra länder som också får stöd, säger Olof Karlsson som är vd för Ålands fiskförädling.
Täcker en tredjedel
Det svenska stödet betalas ut när investeringen är slutredovisad och täcker då en tredjedel av kostnaderna. Hälften av pengarna är svenska statliga medel som kommer från Sveriges fiskeriverk. Den andra halvan kommer från EU:s fiskerifond.
-Som reglerna ser ut ska vi inte göra någon skillnad mellan olika företag, vare sig de kommer från Sverige, Åland eller Finland, säger Ivar Sundvisson som är fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västernorrland.
Stödet har beviljats trots att en förhållandevis liten del av den ekonomiska vinningen spiller av sig just i Västernorrlands region.
-Man kan ifrågasätta hur stor vinningen är för regionen med fiskodlingprojektet. De skickar all fisk till Åland så det blir inte många arbetstillfällen här, säger Ivar Sundvisson.
Fisken transporteras via kylbilar och färjor till slakteriet i Föglö där den hanteras tillsammans med fisk från Värmland, Dalsland och Åland.
Bygger ut i Sverige
Ivar Sundvisson säger att Västernorrlands län har försökt diskutera med fiskförädlingen om att förlägga mer av sin verksamhet till Västernorrland.
-Men vi kan ju inte tvinga dem till det, konstaterar han.
Olof Karlsson svarar kritiken med att de västernorrländska volymerna hittills är för små för att kunna bära en egen slakterianläggning.
-Vi har ett slakteri i Ullånger färdigt och har planer på att utvidga den verksamheten bara vi kan locka svenska kunder dit.
Vad skulle det innebära för slakteriet på Åland?
-Ingenting egentligen, vi skulle inte göra några nedskärningar. Och eftersom vi har många finska kunder som köper svensk fisk så finns det inget skäl att sluta frakta all svensk fisk till Åland.
Tone Nordling