Uppemot 1.000 ålänningar kan drabbas av världsepidemin svininfluensa i höst.
Men hjälp är på väg. Redan i höst ska varje ålänning få två doser pandemivaccin vardera.
HÄLSA Enligt en uppmärksammad prognos som Smittskyddsinstitutet i Sverige gjort i samarbete med Socialstyrelsen kan hela 400.000 svenskar smittas av svininfluensan i höst. Även om man skulle inleda vaccineringen omedelbart.
I Finland är läget inte annorlunda. Institutet för hälsa och välfärd konstaterar att målet är att vaccinera alla finländare två gånger.
"Tidtabellen är beroende av vaccintillverkarens produktionskapacitet. Det första partiet vacciner väntas anlända till Finland i början av oktober", skriver institutet på sin hemsida.
Wilhelm de Wilde, vikarierande chefläkare vid Ålands hälso och sjukvård (ÅHS), är säker på att influensan även kommer till Åland i höst.
- Man har uttalat sig om prognoser även för Finlands del. Det är väl det vi har att förvänta oss.
1.000 kan smittas
Jämfört med 400.000 svenskar i Sverige skulle det betyda att 1.000 ålänningar är i farozonen för smittan. Hittills har ingen ålänning drabbats medan 79 finländare konstaterats bära på smittan. Den siffran är stadigt växande.
De som hittills blivit sjuka är främst sådana som rest till smittade områden eller haft kontakt med resenärer. Det handlar om kontakt- och droppsmitta. Influensan smittar som en vanlig förkylning.
Riskländerna där svininfluensan konstaterats är just nu Cypern, Storbritannien, Mexiko, USA, Kanada, Syd- och Mellanamerika (särskilt Argentina och Chile), Australien, Nya Zeeland, Hongkong, Thailand, Filippinerna, Malaysia och Singapore.
Men även på öspelsöarna Jersey och Ynys Môn har smittan konstaterats.
Känns som förkylning
Även om svininfluensan väckt stor uppmärksamhet där den dragit fram finns inget skäl till panik. De flesta sjukdomsfall är lindriga, det känns som en vanlig förkylning. Men osäkerheten är fortfarande stor.
- Det är stora mörkersiffror, helt klart större än antalet bekräftade insjuknade, säger Wilhelm de Vilde.
Hittills har fyra personer testats på Åland, alla var negativa. Men för det kan man inte utesluta att det finns drabbade även här.
De som misstänker symptom ska kontakta sjukhusets akutavdelning för att rådgöra med personalen där. Ett läkemedel som visat sig ha inverkan på influensan är tamiflu som köptes in i stora mängder i samband med larmen om fågelinfluensan för några år sedan.
Riskgrupperna
Barn och ungdomar har lättare att bli smittade än vuxna. Wilhelm de Wilde tror att det beror på att vuxna har nytta av tidigare influensor.
- Det skyddar inte helt och hållet men det kan hjälpa att förebygga en ny smitta.
Andra som även har lättare att bli smittade är gravida kvinnor, de som lider av hjärt- och kärlsjukdom, astma och nedsatt immunförsvar.
Wilhelm de Wilde tycker inte att det är någon anledning att få panik över att svininfluensan kommer till Åland.
- Generellt är bedömningen att efter ett antal dödsfall så lugnade det ner sig. Sjukdomsförloppet är samma som "vanliga" influensan och det är vi inte rädda för.
Ålandstidningen