Jörgen Strand anser att referensgruppernas mandat är alltför snävt. Till gårdagens betänkande om tilläggsbudgeten lämnade han in en reservation om att referensgrupperna bör göras om till arbetsgrupper med mandat – utan begränsningar.
– Man har tillsatt två referensgrupper med ett väldigt begränsat mandat, där man inte får utreda systemen och lagstiftningarna ordentligt. Det är förutbestämt vad som ska göras. Referensgrupperna är bara ett alibi för finansministerns politik, och där får tillväxt- och centralkommunerna minimalt eller inget utrymme, säger han.
Jörgen Strand valde att stödja ytterligare två reservationer, samt att avstå från att delta i sex omröstningar.
– Jag står inte bakom finansministern, jag har inget förtroende för honom. Jag har suttit tyst i flera år och varit ett stödhjul åt Centern, vilket jag inte har för avsikt att vara mer. Mitt förtroende för finansminister Roger Höglund (C) och delvis också lantrådet Veronica Törnroos (C) är slut. Jag står inte bakom den här budgeten och den politik som förs. Till den delen är det en spricka. Undantaget är näringsministerns förslag för lantbruket och landsbygdsbutikerna, vilka jag stöder.
Vad är huvudorsaken till det brustna förtroendet?
– På kort sikt de frågor jag har reserverat mig kring, där huvudfrågan är arbetsgrupperna som inte får göra sitt jobb. Ska man revidera något kan det inte vara förutbestämt vad resultatet ska bli, vilket det är. Det är bara för syns skull. Över längre sikt bland annat den ekonomiska politiken, men även synen på centralorten och tillväxtkommunerna i delar av regeringen och dess koalition.
Delar du och de moderata regeringsmedlemmarna samma syn i frågan?
– Det måste du fråga dem. Jag skickade betänkandet till kollegorna före klubbandet. Jag fick ingen större reaktion. Jag aviserade också att jag kommer att rösta annorlunda i kommunfrågan.