I tisdags kväll hade landskapsregeringen, Ålands kommunförbund, Mariehamns stad, Kommunernas socialtjänst, Ämbetsverket på Åland och gränsbevakningen ett inledande möte om hur man ska hantera en förmodad flyktingmottagning på Åland.
Efter Rysslands invasion och krig i Ukraina befinner sig runt två miljoner ukrainare på flykt, och myndigheterna förväntar sig att en del av dem söker sig till Åland. I dag bor cirka 60 ukrainska medborgare i landskapet.
– Det var en första gemensam identifiering av alla de möjliga frågeställningar som mottagandet av flyktingar från Ukraina kan leda till. Särskilt i ljuset av att EU aktiverat massflyktingdirektivet som skapar en speciell rättslig situation, säger Harry Jansson.
EU-direktivet ger ukrainska medborgare rätt att vistas i EU upp till ett år, och då också omfattas av sociala rättigheter.
– Det var en diskussion om vad det innebär, dels den formella sidan, dels den praktiska om hur vi ska ta hand om de som kommer hit.
Mycket är oklart
Ett av problemen är att situationen är mycket oklar. Det har bara gått två veckor sedan Ryssland startade kriget, men redan är många på flykt.
– Ingen kan förutse hur många flyktingar det kommer att handla om. Kontentan av diskussionen är att vi behöver en gemensam arbetsgrupp som tillsätts på fredag. En ”task force”, som det brukar heta, som tar ansvar för koordineringen, säger Harry Jansson.
Han säger att situationen är oklar också i fråga om vem som ska göra vad.
– Det är en speciell situation. Det här är finsk behörighet, där är vi beroende av att Migri och Polisstyrelsen i Helsingfors agerar, och ser till att våra myndigheter kan agera. De måste komma med tydliga besked.
– Bland annat handlar det om att få nyanlända registrerade i systemet och bli en del av det stöd som direktivet ger, säger vice lantrådet.
Eget ansvar
Till skillnad från tidigare flyktingvågor är det många som nu kommer i privata bilar med släktingar eller bekanta och därmed inte per automatik registreras vid gränsen.
– Det är bara flyktingarna själva som har att förlora på att inte bli registrerade. Vi kan bara vädja till alla som privat ordnar transport att ta ansvar och se till att flyktingarna blir registrerade, får boende, sjukvård och annat.
Om man har frågor, var ska man vända sig?
– Man ska vända sig hit, till landskapsregeringen. Vi tar det initiala ansvaret i och med att Migri inte gjort något för Ålands del. Men meningen är att information ska komma ut inom kort, säger Harry Jansson.