Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om den nya lagen som innebär att en stor del av personalen vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) måste vara vaccinerad mot en rad sjukdomar. I måndagens tidning säger vårdchefen Sirpa Mankinen att för den som inte vaccinerar sig är det omplacering eller uppsägning som gäller.
Vårdfacket Tehy har cirka 550 medlemmar på Åland. Förtroendemannen Erica Norell-Eriksson säger att medlemmarnas frågor kring vaccinationerna har blivit fler den senaste tiden. I våras fick de anställda fylla i ett formulär om sitt vaccinationsskydd och vilka barnsjukdomar man haft och det har även hållits informationstillfällen, men fortfarande finns det frågor som arbetstagarna upplever att de inte fått svar på. En sådan är när de i personalen som inte har ett tillräckligt smittskydd egentligen ska vaccineras.
– Arbetsgivaren har inte varit så tydlig med när det här ska ske. Vad jag vet har det fortfarande inte kommit något besked.
En annan fråga är ”Kan de säga upp oss?”. Tehy Finland skriver på sin hemsida att det kan uppstå en situation där en anställd på grund av bristfälligt vaccinationsskydd inte kan användas i avtalsenliga uppgifter och att det då kan finnas en grund för uppsägning. Men som Erica Norell-Eriksson konstaterar så finns det i dag ingen rättspraxis om uppsägning på grund av vaccinationsvägran.
– Finns det något lagligt stöd för en uppsägning? Det verkar ingen kunna svara på. Det är bara att vänta och se.
Influensavaccinet
Tehy rekommenderar att de som arbetar inom hälsovården tar de vaccin som de finländska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar och som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.
Erica Norell-Eriksson upplever att de flesta som är tveksamma till vaccinationerna är mest kritiska till influensavaccinet. Hon tillhör själv den senare gruppen.
Några är rädda för att bli sjuka av vaccinet medan andra pekar på att influensavaccinet inte alltid träffar rätt och således inte ger ett tillräckligt smittskydd – något som till exempel inträffade senaste influensasäsong.
Hur många som motsätter sig den obligatoriska vaccineringen vet hon inte.
– Men jag har en känsla av att det är många som inte vill ta influensavaccinet men som samtidigt kanske har barn och huslån och är rädda att förlora sina jobb.
Annika Kullman