I skrivelsen, som registrerades vid landskapsregeringen som ett inkommet ärende på fredagen, påminner Tehy (social- och hälsovårdens fackorganisation) om den förlikning som slöts i december 2014. Enligt den ska löneskillnader mellan kvinnor och män utjämnas så att lika lön ges för likvärdigt arbete: ”Målsättningen ska vara uppfylld senast den 1 juni 2020, om ett drygt år”, skriver Tehys ordförande Pirjo Åkerblom och verksamhetsledare Erkki Santamala.
De lyfter fram flera viktiga steg på vägen mot lönejämställdhet. Ett är de minimigrundlöner som verkställdes förra året, ett annat den harmonisering av ålders- och erfarenhetstilläggen som ska vara utförda den 1 januari nästa år. Men i det fortsatta arbetet måste fokus läggas på de övriga lönedelarna, anser de: ”Enligt lagen om jämställdhet räcker det inte att jämföra endast grundlönerna.”
Behov av statistik
Tehy ser ett stort behov av att få en aktuell lönekartläggningsstatistik inför framtida förhandlingar. Organisationen menar att de lönejusteringar som gjordes när minimilönerna fastställdes sannolikt har haft en inverkan på lönejämställdheten – men hur stor?: ”Det vet vi inte eftersom pålitlig statistik saknas”.
Tehy vill vidare att ÅHS-avtalets löneintervaller ses över, eftersom man anser att de i nuläget inte motsvarar lönesättning enligt utförd arbetsvärdering och dessutom driver vidare ojämställdheten. Som exempel nämns den lönegrupp som medicintekniker, ”som är en typisk mansdominerad grupp”, tillhör och som har ett lönespann om cirka 2.800-3.650 euro, medan en kvinnodominerad grupp som sjukskötare har ett lönespann på cirka 2.760-3.260 euro. Det trots, påpekar Tehy, att medicinteknikerna enligt arbetsvärderingen tillhör en lägre så kallad kravgrupp än vissa av sjukskötarna.
Avvaktar svar
Några kravgrupper – A2, C1, C2 och C3 – anses vara extra viktiga att fokusera på under det kommande året, här finns nämligen de största löneojämlikheterna, fastslår Tehy. För nämnda grupper visade lönekartläggningen 2016 att kvinnornas fasta lön var endast 83,49, 85,84, 88,98 och 85,65 procent av männens.
Tehys fackavdelning på Åland anser att det är en nödvändighet att öronmärkta medel för lönejämställdet reserveras till budgetförslaget 2020: Eftersom landskapsregeringen gått in för att ge lika lön för likvärdigt arbete, ser vi fram emot att lönejämställdhet kan åstadkommas via avtal enligt tidigare överenskommen tid”.
Erkki Santamala avböjer att ge ytterligare kommentarer innan landskapsregeringen har lämnat sitt svar.
Annika Kullman