Hälsosamma Finland är en tvärsnittsundersökning som tar ett bredare perspektiv på hälsa. Den enkät som inom kort skickas till 2.800 slumpmässigt utvalda ålänningar över 20 år innehåller frågor om allt från levnadsvanor som motion och rökning till upplevelser av våld och diskriminering, delaktighet och funktionsförmåga, kvaliteten på och tillgängligheten till social service, upplevelser av hur digitala tjänster fungerar och folkets kulturvanor.
– Institutet för hälsa och välfärd, THL, har utfört undersökningen vart femte år i 50 år. Totalt är över 85.000 människor med, och för oss som nu inlett arbetet med att ta fram en folkhälsostrategi är det här förstås hemåt. Vi får hård systematisk data som vi direkt kan jämföra med andra regioner, och vi slipper betala för att själva ta fram ett verktyg i och med att vi kan använda THL:s, säger Ulla-Liisa Latvala, specialsakkunnig vid landskapets hälso- och sjukvårdsbyrå.
Efterfrågar samarbete
Varför Åland inte tidigare varit med i undersökningen vet de inte, men förhoppningen är att samarbetet kan fortsätta även i framtiden.
– Jag är med i Nomesco, Nordiska medicinärstatistiska kommittéen, där ämnet kom på tal och professor Mika Gissler sa att han skulle ta upp att Åland borde inkluderas. Så på ett sätt var det en lycklig slump att det nu blir av, säger Ulla-Liisa Latvala.
De uppmanar de som får enkäten att ta sig tid att delta.
– Uppskattningsvis tar det 45 minuter att fylla i enkäten och vi ber de ålänningar som får möjligheten att ta den. Hjälp oss. All data behandlas av THL i första hand och kommer till Åland först efter att den avpersonaliserats. THL utför standardanalyser och vi här kan sedan göra djupare analyser, så man kan bidra till att ge oss ett rejält faktaunderlag och förbli helt anonym, säger Knut Lönnroth.
Mår ålänningar faktiskt bättre?
Den dryga tiondel av vuxna ålänningar som får enkäten har tio dagar på sig att fylla i den, och kan välja att göra det på papper, via webben eller på sin mobila enhet.
Det finns indikatorer som antyder att folkhälsan på Åland på vissa områden kan vara bättre än i stora delar av övriga landet. Men enligt både Knut Lönnroth och Ulla-Liisa Latvala är det svårt att gissa vad Hälsosamma Finlands resultat visar.
- De undersökningar som har gjorts tidigare av till exempel Åsub har varit mer specifika, tittat på särskilda grupper eller varit nedslag inom speciella områden, och det är data som vi analyserar inför arbetet med vår första folkhälsorapport och den strategi vi jobbar med att ta fram. Men den här enkäten blir mer systematisk, heltäckande och låter oss göra långtgående jämförelser. Efter det kanske vi kan komma med några hypoteser, men just nu kan vi bara spekulera.
Mångsidig nytta
Resultaten kommer inte att finnas tillgängliga när nästa folkhälsorapport och förslaget till strategi skrivs.
- Tyvärr tar det ett tag att få in datan, analysera den och återkoppla. Men om vi utgår ifrån att Åland nu regelbundet får vara med går det att följa upp indikatorer, och vi kan använda den i flera olika forskningssammanhang. Även politiker, organisationer och studenter kan dra nytta av den, säger Ulla-Liisa Latvala.
Resultaten publiceras under sommaren 2023, runt samma tid som Hälsa i skolan-rapporten.
- Och där kanske man på längre sikt kan skönja trender eller mönster som går igen mellan de två rapporterna, hur hälsan bland de unga kan relatera till hälsan bland vuxna, men i och med att det här blir den första rapporten kan det bli svårt att direkt dra några slutsatser, säger Knut Lönnroth.