Den 12 oktober meddelade Hållbart initiativ att man lämnar regeringssamarbetet och samtidigt avgick Alfons Röblom som miljö- och utvecklingsminister. Anledningen till avhoppet var att HI inte fick något definitivt svar av lantrådet Veronica Thörnroos (C) om när klimatlagen skulle färdigställas och sändas till lagtinget.
Efter avhoppet övertogs miljöfrågorna av infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), som i gårdagens Ålandstidningen sade så här om det fortsatta arbetet med klimatlagen:
– Klimatlagen ligger hos lagberedningen och jag tror inte att det kommer göras något mer arbete på den under den här mandatperioden. EU har redan en klimatlag och jag ser inte riktigt behovet av en egen.
”Ingen förståelse”
Alfons Röblom är inte imponerad av LR:s nya giv i klimatpolitiken.
– Det är just sådana uttalanden som visar varför vi lämnade regeringen. Man har ingen förståelse för varför det är viktigt med en åländsk klimatlag. EU har ett mål på 55 procent utsläppsminskningar, Finland har 60 procent. Så frågan är var Åland ska lägga sig, så lågt som möjligt eller ska vi ha ambitioner?, säger Röblom.
Den tidigare ministern säger att klimatlagen framför allt handlar om att tvinga landskapsregeringen att ta fram strategier för hur omställningsarbetet ska gå till.
– Det ska koka ned till konkreta åtgärder, att bestämma vad vi ska satsa på just nu. Vi kanske ska satsa på laddinfrastruktur eftersom många svenskar kommer till Åland med elbil. Vet de att man inte kan ladda smidigt på Åland kanske de åker någon annanstans.
Ad hoc-lösningar
Alfons Röblom tar Christian Wikströms eget område, infrastrukturen som ett exempel där Röblom menar att det strategiska arbetet fallerat.
– Frågan till infrastrukturministern är hur han hanterar sin egen bodega. Det är bara ad hoc (latin för tillfällig lösning, reds. anm.) på ad hoc. Prästösundsbron dyker upp igen och cementerar den norra linjen i skärgårdstrafiken, samtidigt vill man provborra för en tunnel utan tunnelmeddelande eller omställningsplan. Bristen på strategier börjar bli ett problem, säger Alfons Röblom.
Att Christian Wikström i Ålandstidningen säger att skärgårdstrafiken inte kommer att uppfylla LR:s egna mål om att Åland ska vara koldioxidneutralt till 2023 är en annan sak som Alfons Röblom kritiserar.
– Jag beklagar uppgivenheten man visar och ifrågasätter den kraftigt. Det är klart att vi vet att vi har gamla färjor och att det finns utmaningar vad gäller infrastruktur, men det som Christian Wikström ger uttryck för är en uppgivenhet, att om det blir klurigt och svårt så struntar vi i att göra något åt det.
Röblom menar att om LR verkligen ville ställa om sin färjflotta så skulle man kunna göra det.
– Det går att göra om man bestämmer sig. Även om man inte hinner allt skulle man kunna ta fram en vettig strategi för att göra så gott vi kan. Jag kan inte begripa att man 2022 har en så flat attityd till frågorna.
Fick kritik
Efter HI:s avhopp har de kvarvarande partierna antytt att arbetet i projektet med havsbaserad vindkraft inte gått så snabbt som det kunnat under Röbloms ministerperiod.
– Jag tycker att man ska vara lite försiktigt med att rikta kritik mot mig. Att etablera havsbaserad vindkraft har inte gjorts förut. När jag började hade vi inga som helst strukturer på plats för att jobba med de här frågorna. Vi har på snabb tid lagt en grund för det fortsatta arbetet och samlat information som behövs, säger Alfons Röblom, som ger LR stöd i det fortsatta arbetet.
– Jag har framfört till vice lantrådet (Harry Jansson (C), reds. anm.), som nu är ansvarig, att jag står till tjänst med allt jag kan bidra med. Det här är inte en fråga om regering eller inte, utan det är en otroligt viktig satsning för Åland.