Frågan om tilläggsmedel till projektet behandlades vid ett extrainsatt möte i går. Fullmäktige tog då ställning till styrelsens förslag om att 1,9 miljoner euro ska beviljas. Förutom att ge grönt ljus till det ger fullmäktige projekteringsgruppen mandat att anta anbud och ingå avtal inom projektets ramar.
I april 2022 togs en kostnadskalkyl fram. Projektet beräknades landa på drygt fyra miljoner euro. Men höjda priser på byggmaterial har gjort att kalkylen inte längre håller – det trots att projekteringskommitten strävat efter att hålla ner kostnaderna genom att välja bort fördyrande material och konstruktioner. Den preliminära kostnaden för att förverkliga projektet beräknas nu i stället till 4,9 miljoner euro exklusive moms.
Suzanne Milestad-Styrström (MSÅ) har sedan projektets inledning varit ordförande för projekteringskommittén.
– Det har varit ett tungrott projekt i och med att vi först försökte byta tomt för att få till ett riktigt stort dagis. Men det blev väldigt mycket besvär på det så vi fick ta den A-tomt vi redan hade. Den är mindre, så vi var tvungna att planera på höjden i stället.
Vilka utmaningar finns med tomten?
– Den är rätt sluttande men vi har lagt byggnaden utmed en väg, så det inte blir så mycket sprängningsarbeten.
Finns tillräckligt med lekutrymme utomhus för fyra avdelningar?
– Ja, det blir bra och vi bevarar även rätt mycket av skogen för att få en mer naturlig tomt. Närmast byggnaden blir det gungor och sandlådor.
Ekotänk
Daghemmet ska ge plats för 84 barn. Två avdelningar för äldre barn placeras troligen på ovanvåningen medan markplan ska inhysa två småbarnsavdelningar.
Priserna på material och liknande har gått upp. Hur har ni arbetat för att få ned kostnaderna?
– Det får till exempel inte vara för mycket sprängning, för det är dyrt, och även taket har förenklats jämfört med de första ritningarna. Det blir plåttak med tre brutna tak och solceller. Men vi vill annars helst att det ska byggas i trä och med material från Åland och ett ekotänk.
Vad är tidsplanen?
– Daghemmet ska vara klart till december 2024.
Övriga medlemmar i projekteringskommittén är vice ordförande Sandra Listherby (Lib), Patricia Lindén-Svanfelt (C), Henrik Flöjt (S), André Karring (MSÅ) och Ann Skogberg, föreståndare vid Gottby daghem.
Detta har hänt
• I början av 2020 tillsattes en projekteringskommitté för ett nytt daghem vid Möckelö strand, på det som i beredningen kallas för A-tomten. I maj samma år kom kommittén med en slutrapport, som innehöll bland annat skissritningar och kostnadsberäkning.
Kommittén förordade ett daghem med fyra avdelningar i två plan samt källare, totalt 1.200 kvadratmeter. Det dimensionerades för 84 barn och 20 personal. Nybyggnationen beräknades landa på drygt fyra miljoner euro.
• Kommunstyrelsen och fullmäktige gav grönt ljus och projekteringsgruppen fick mandat att fortsätta planeringen. Fullmäktige underströk därtill att fördyrande konstruktioner ska undvikas och att man ska utgå från naturvänliga och giftfria material.
• I budgeten för 2023 finns ett investeringsanslag på närmare 3,1 miljoner euro för nybyggnationen. Kommittén har, genom öppet förfarande och som en styrd totalentreprenad, gjort en upphandling. Men den planerade utbyggnaden har visat sig dyrare än den tidigare budgetkalkylen på 4 miljoner, vilket förklaras med att priserna på byggmaterial stigit sedan kalkylen togs fram våren 2022.
• Kommunfullmäktige godkände i går styrelsens förslag att tilläggsmedel på 1,9 miljoner euro ska beviljas. Den preliminära kostnaden, exklusive moms, beräknas bli 4,9 miljoner euro.
Källa: Kommunstyrelsens protokoll.