Göran och Ragnhild. Så heter de två blåmesar som flyttat in i Victor Förströms och Mathias Nordqvists hemsnickrade holk med inbyggd kamera.
-Det är jättekul att se vad fåglarna gör, säger de.
Se fåglarna här.
DJURLIV Det är långt ifrån den första fågelholken som Victor Förström och Mathias Nordqvist, båda 14 år, har byggt. Men det är den första med en webbkamera inbyggd i locket.
-Den är lite högre än en vanlig fågelholk så kameran får plats, säger Victor.
Det är hemma hos honom i Godby som holken hänger. På husgaveln, bara några meter från ett fönster på övervåningen. Detta eftersom kameran inte är trådlös.
-Det är en vanlig webbkamera som körs via USB. Men sladden är bara fem meter lång, säger Mathias som förklaring.
Med hjälp av ett gratisprogram som de hämtat från nätet livestreamas bilderna direkt ut på Victors hemsida. Programmet har också inbyggd rörelsedetektor som gör att den tar bilder varje gång någonting rör sig i holken. I dag har de runt 2.000 bilder.
-Men vi funderar på att ta bort rörelsedetektorn nu.
Bygger bo
Holken har ju nämligen blivit bebodd nu. Av ett blåmespar. Och de är där så ofta att det är lätt att se dem på livestreamingen.
-Vi kallar dem Göran och Ragnhild.
Vem som är vem vet de inte riktigt. Den ena, som det tror är Göran, är lite tjockare än den andra. Klara besked lär de få när den ena lägger ägg.
Först var paret in och kikade ett par gånger i holken innan de bestämde sig. Sedan har de sakta men säkert släpat dit mossa och gräs.
-Det är kul att se vad de gör, hur allt går till, säger Victor.
-Se hur de bygger boet, säger Mathias.
Hittills har de bland annat lärt sig att fåglarna bygger boet runt, trots att holken är fyrkantig, och att det verkar som om den ena av dem hämtar material som den andra sätter på plats.
-De håller på och formar boet, provligger och burrar ner sig.
Varje dag växer boet bit för bit. Hur länge de tänker bygga vet inte Victor och Mathias. De är inte så särskilt inlästa på just blåmesar.
Fågel- och datorintresse
Det gick faktiskt snabbt att få inflyttare i holken. De hängde upp den i slutet av mars, i god tid så att fåglarna skulle bli vana med den. Så tog det två tre veckor innan paret flyttade in.
-De provade den först, kollade väl om utsikten var bra, säger Victor och skrattar.
Att det blev just blåmesar som flyttade in var inte särskilt otippat eftersom hålet till holken är så pass litet. Bara tre centimeter. Talgoxar kommer till exempel inte in.
-Vi ville ha blåmesar. Eller ja, vi hade ingen större borr egentligen, säger de och skrattar igen.
Victor har annars ganska stor koll på fåglar. Han har byggt massor med holkar och brukar hålla koll på vilka som flyttar in i dem. Mathias är inte riktigt lika intresserad men har ett desto större datorintresse. Och det är ju precis deras intressen som kombinerats nu.
Väntar på äggen
Nu väntar de mest på att de inneboende ska lägga ägg. De ser fram emot att se små få fågelungar kläckas. Omkring tio ägg lägger de.
-Jag vet inte när de lägger ägg. Det kanske tar länge ännu, säger Victor.
Däremot vet han att det tar 15 dygn för äggen att kläckas.
-Då måste vi filma och spara det, säger Mathias.
Som tur är stör inte kameran fåglarna över huvud taget. Det vet Victor eftersom han fick idén från andra fågelintresserade som gjort samma sak. Blåmesparet har däremot kollat in kameran för att säkerställa att den inte var farlig.
-Det finns en bild där den ena fågeln går till attack mot kameran. Den ville väl kolla vad det var för något.
När ungarna har flugit ur boet tänker de ta bort kameran. Om inte paret lägger en omgång ägg igen. Vissa arter gör nämligen det.
-Det är riktigt häftigt att se på dem. Vi har lärt oss massor, säger de.
Matilda Andersson