I morgon träffar skärgårdskommunerna trafikavdelningen för att diskutera sparförslaget för skärgårdstrafiken.
Men trafikministern själv är på Grönland.
"Jag har redan en god uppfattning om vilka argument kommunerna kommer att föra fram", säger Veronica Thörnroos.
POLITIK I skrivande stund förbereder sig respektive kommun inför mötet hos landskapsregeringen i morgon fredag.
- Hittills har vi haft ett trafikgruppsmöte, och det går via kommunstyrelsen eftersom frågan är av så allvarlig karaktär. Men förarbetet är gjort, och de flesta av landskapsregerings förslag är för oss otänkbara, säger Satu Numminen, näringslivssekreterare i Kumlinge.
Kurt Englund, ledamot i kommunfullmäktige, ska också delta på mötet trots att bara en delegat är inbjuden.
- Vi skickar så många vi skickar. Det finns inte ord nog för att beskriva hur allvarligt det här är. Det leder till uppsägningar när man minskar trafiken. Med kommunala mått mätt är det här väldigt illa.
Ett par av förslagen kan Kumlinge till nöds acceptera.
- Men tittar vi på de förslag som vi kan acceptera kommer vi inte i närheten av 283.000 euro.
Man har också haft telefonkontakt med andra skärgårdskommuner.
Se sig i månen
- Det är meningen att vi ska hinna träffas före mötet, men det som trafikavdelningen skriver; att vi ska komma med ett enhetligt förslag som alla står bakom, det kan landskapsregeringen se sig i månen efter. Det enda vi kan vara överens om är att allt det här är oacceptabelt och att skärgårdstrafiken behöver mer pengar.
Och om de driver igenom sina förslag ändå?
- Någon sade att vi borde ordna en demonstration utanför självstyrelsegården i så fall. Men en begravning ligger närmare till hands.
Tongångarna är desamma på Kökar.
- Vi börjar bli lite fundersamma om de vet vad de håller på med. Inte är det något vi önskar det här. Det kommer vi med alla medel försöka sätta stopp för. Det drabbar turismen och invånarna, och presumtiva inflyttare lär vända i Långnäs. Att på tre månader spara in så mycket pengar är en omöjlighet, säger Bo Ponthin, ordförande i Kökars kommunfullmäktige.
Läget är allvarligt som det är, menar han.
- Att det är svåra tider vet vi, och vi förstår att det behövs sparas på olika håll, men det börjar gå till överdrift. Det har redan sparats in tillräckligt på skärgårdstrafiken.
Inga tvivel om agendan
I Föglö har man ännu inte spikat någon taktik inför fredagens möte. Det gör man sent under torsdagskvällen. Men vad som står högst på agendan råder det inget tvivel om.
- Vi prioriterar två saker - fisktransporterna till och från kommunen samt pendlarna. De måste komma fram. Vi har många pendlare, det är det kommunen lever på. Allt som sätter guldkant på tillvaron får vi däremot vara beredda att kanske kompromissa bort, säger Christer Eriksson, ordförande i näringsnämnden i Föglö.
Eftersom just fisket och pendlingen är så viktig för Föglö hoppas han att landskapsregeringen tar sitt förnuft tillfånga.
- Jag kan inte tro att de skulle vara så galna att de tar bort förutsättningarna för näringarna och de skatteintäkter pendlarna genererar. Jag kan bara inte tro det.
I Brändö har man ännu ingen plan för hur man ska agera på fredagens möte med trafikavdelningen. Under torsdagskvällen ska man träffas och komma fram till just det. Och kommundirektör John Wrede vill inte förekomma beslutet.
Pratas i kommunen
- Men det är klart att det pratas en hel del i kommunen. Folk är bekymrade över situationen. De här nedskärningarna kan få långsiktiga konsekvenser. Och vad händer när besparingarna är genomförda den sista december?
Brändö har det besvärligt redan som det är, menar Wrede.
- Vi underskrider redan nu den trafikmängd som behövs för att upprätthålla en levande skärgård, en vision som vi tror att hela Åland delar. Det är bekymmersamt.
Frågan kräver långsiktig planering, menar han.
-Går man ned till den nivå som antyds nu så måste man också titta på hur skärgården ska se ut framöver. Det ger helt andra förutsättningar inför framtiden. Man skulle vilja att det fanns en politisk samsyn kring det här, att det inte bara handlar om hur den nu sittande regeringen måste spara pengar. Det är en oerhört viktig fråga som så att säga inte får vara konjunkturkänslig på det här sättet.
Men någon trafikminister kommer inte att finnas på plats under fredagens möte. Veronica Thörnroos är på Grönland.
Rondeller viktigare
- Ja, det stämmer. Jag är inbjuden av den nordiske samarbetsministern Palle Christiansen. Vi ska diskutera självstyrelseutvecklingen på Grönland, ta del av deras process på nära håll. De har genomfört en kommunreform där de minskat antalet kommuner till fyra, och de har också många rondeller på Grönland har jag hört. Och så ska jag träffa deras trafikminister Jens B Frederiksen.
Är det verkligen så vältajmat när skärgårdskommunerna kommer för att diskutera kraftiga besparingar i skärgårdstrafiken?
- Det här mötet är mer ett tekniskt samordningsmöte än ett politiskt möte. Den operativa expertisen på trafikavdelningen kan se vilka effekter olika förslag får. Det är ett samlande tekniskt möte.
Blir det inte svårt att föredra ärendet för resten av regeringen om du inte är med på mötet?
- Det tror jag inte. Jag har varit kontakt med alla skärgårdskommuner, både de som deltar i beslutsprocessen och med det så kallade fotfolket. Jag har redan en god uppfattning om vilka argument kommunerna kommer att föra fram. Det är inte frågan om att kommunerna ska behöva enas. De olika kommunerna har säkert olika synpunkter, och dem tar jag med mig i mitt förslag till landskapsregeringen. Skulle jag ha känt att den här situationen kräver min närvaro så skulle jag ha avbokat min resa. Den bedömning jag har gjort med mitt team är att så inte är fallet.
Du tycker inte att det verkar respektlöst att inte vara med själv när frågan är så viktig för skärgårdskommunerna?
- Jag blir ledsen om det är den attityden man har. Det tycker jag definitivt inte att det är. Men jag är inte förvånad om de rösterna kommer fram.
Fredrik Granlund