Det är inte att undra på att skärgårdstrafiken är dyr när tre kockar per fartyg jobbar i skift 12,5 timmar per dygn för att laga mat till fem personer i besättningen.
Nu vill trafikminister Veronica Thörnroos (C) konkurrensutsätta hela paketet med matlagning, städning och café med början på Gudingen.
LAGTINGET När debatten om hur landskapsregeringen (LR) ska lyckas genomföra sparkraven i budgeten fortsatte i går tog trafikministern till orda för att berätta vad som är på gång på hennes avdelning.
När det gäller de frigående färjorna är tanken att bjuda ut Doppingen på Åva-Jurmo-linjen under våren.
- Vi synar juridiskt om vi kan bjuda ut linjen både med och utan fartyg. Det finns intressenter som vill ha linjen utan fartyg, säger hon till Ålandstidningen.
En annan orsak är att det finns planer på att eventuellt bygga om Doppingen till en linfärja.
Politiskt dumt
En nyhet i sammanhanget är det EU-direktiv om arbetsrätt som säger att LR kan säga upp sina sjöanställda till exempel vid en privatisering av en linje. Det är ändå inget som trafikministern tänker ta till.
- Det är inte politiskt gångbart att säga upp folk. Det är bättre att ha dem i en pool och i stället minska på antalet vikarier och sedan låta personalen minska genom naturlig avgång.
LR funderar samtidigt på om man först borde bolagisera hela skärgårdstrafiken och sedan bjuda ut fartyg för fartyg. Något beslut är ännu inte fattat.
Dyr övertid
Den dyra övertiden är ett annat problem inom sjötrafiken. Enligt trafikministern jobbar tre kockar per fartyg i skift 12,5 timmar per dygn för att laga mat till fem personer i besättningen.
Det här gäller på Alfågeln, Gudingen och Skiftet. Just nu pågår ett samrådsförfarande med förtroendemännen för att få ner övertiden.
- Övertid är en skyldighet, inte en rättighet. Men nu är schemat lagt så att det blir övertid, säger trafikministern till Ålandstidningen.
Upphandlar i höst
På Gudingen har det varit svårt att få tag på en arrendator till cafeet och därför går LR in för att upphandla ett paket med café, städning och matlagning till besättningen från och med hösten.
- Vi funderar på alla arbetstidsarrangemang, till exempel att införa en vaktgående styrman ombord som på de stora färjorna. Om en styrman sover och en går vakt får vi ner övertiden.
Enhetslönesystem för befälet är en annan idé liksom att förlänga vissa turlistor så att besättningen kan ta ut sin lunchpaus.
Simskälalinjen
När det gäller linfärjorna startar en EU-upphandling av Simskälalinjen inom de närmaste veckorna.
- Jag hoppas den trafikerar i privat regi till hösten, snabbare än så går det inte, säger Veronica Thörnroos.
Om linfärjorna konkurrensutsätts handlar det enligt ministern om överlåtelse av rörelse vilket innebär att personalen kan välja att bli kvar hos LR som då har en skyldighet att ge dem arbete eller åtminstone lön. Det fick Ulla-Britt Dahl (Lib) att påpeka att när arbetet försvinner finns det en uppsägningsgrund.
Innan Simskälafärjan bjuds ut ska den renoveras i vår. Ministern påpekar att ett detaljerat underhållssystem måste tas fram både för lin- och frigående färjor innan de bjuds ut så att LR kan kontrollera att underhållet sköts som det ska.
Kortrutt, katamaran
Gun-Mari Lindholm (Ob) undrade hur det går med planerna på kortrutt och katamarantrafik som lagtinget efterlyst. Ministerns svarade att projektet med tunnel till Föglö stannat upp då de personer som skulle utföra miljökonsekvensbedömningen lämnat det bolag som fick MKB-uppdraget. Danne Sundman (Ob) föreslog en omstart för hela MKB-arbetet och då med även en tunneldragning längre norrut.
Debatten om sparandet fortsätter på måndag.
Kerstin Österman