Mariehamns förvaltningsstadga har diskuterats en längre tid, och ända in på målsnöret ändrades beredningen under stadsstyrelsens möte i slutet av förra veckan. Mötet, som inleddes på torsdagen, ajournerades då för att återupptas på fredagseftermiddagen.
– Stadsdirektörens beredning ändrades då under ajourneringen, säger Ingrid Zetterman.
Förslaget rensades på en del frågor som politikerna inte lyckats komma överens om. De frågorna skjuts nu på framtiden för att få organisationsförändringen på plats. Det innebär, om stadsfullmäktige ger tummen upp, att infrastruktursektorn och stadsutvecklingsditon bildar en ny nämnd, stadsmiljönämnden.
Framför allt hoppas Mariehamn hitta ett mer effektivt sätt att arbeta med stadsplaneringsfrågor och annat som ligger i den nya sektorn.
– Vi hoppas det ger en effektivisering och ett sätt att nyttja kompetenserna på ett mer sammanhållet sätt. Hittills har det varit svårt att få ihop planeringsprocesserna, säger Ingrid Zetterman.
Hon beskriver hur ett ärende kan ha hoppat fram och åter mellan stadsutvecklingsnämnden och infrastrukturnämnden, och hur de olika delarna i förvaltningen haft ansvar för olika områden som alla ingår i samma ärende när det exempelvis gäller att ta fram en ny stadsplan.
– Målet är en mer sammanhållen planering, utförardel men också att delarna är mer samspelta. Så att man har en gemensam riktning och sätter krafterna därefter.
Färre chefer
Även ekonomiskt hoppas stadsstyrelsen att den nya organisationen ska vara positiv för staden.
– Det har länge varit ett önskemål att vi ska ha färre chefer i förvaltningen. Det förslaget ger färre förvaltningschefer, säger Zetterman med hänvisning till att tre förvaltningschefer blir en.
Gäller det mellanchefer också?
– Ja, det finns potential för det med brasklappen att det inte är i förvaltningsstadgan vi organiserar staden på avdelningsnivå.
Men det är ett önskemål från den politiska sidan?
– Ja.
Även vad gäller administrationen tror Ingrid Zetterman att den nya organisationen kommer att kapa kostnader.
– Ett gemensamt kansli torde kunna skapa utrymme för den typen av effektiviseringar.
Kritik i brev
En fråga som varit omdebatterad är stadsarkitektens ställning i den nya organisationen. I mitten av december skrev avgående stadsarkitekt Sirkka Wegelius ett öppet brev där hon kraftigt kritiserade förslaget till förvaltningsreform. I det förslag som stadsstyrelsen klubbade i fredags har stadsarkitektens roll förstärkts något gentemot tidigare skrivningar, men samtidigt förändras statusen för stadsarkitekten från förvaltningschef till avdelningschef.
Också inom byggnadsinspektionen förändras statusen. Den ledande byggnadsinspektören blir inte längre förvaltningschef. Infrastrukturdirektörstjänsten försvinner.
I stället ska en ny förvaltningschef anställas, en stadsmiljöchef.
Staden står inför en rad pensionsavgångar på ledande chefsposter, och det var en av anledningarna till att stadsstyrelsen ville få förvaltningsstadgan klar.
– Det är väldigt bra om vi kan rekrytera in folk till de poster vi vet att de ska ha. Det är stor skillnad på om man ska ha en stadsarkitekt som bara är arkitekt, eller om hen också ska vara förvaltningschef. Allt kräver sina kompetenser, säger Ingrid Zetterman.
Omformningen av tjänster innebär bland annat att infrastrukturdirektör Kai Söderlund inte har kvar sin tjänst efter den första oktober, men i stället kan söka den nya tjänsten som stadsmiljöchef.
Nämnderna väntar
På grund av önskan att det finns en rad ledande tjänster att fylla, och önskemålet är att de som anställs ska anställas till ”rätt” tjänster, sätts de organisatoriska förändringarna i gång snabbt. Redan den 1 oktober bildas stadsmiljösektorn. Däremot kvarstår dagens nämnder under hela mandatperioden. Först den 1 januari 2024 bildas den nya stadsmiljönämnden och infrastrukturnämnden och stadsutvecklingsnämnden försvinner.
– Det är svårt med datum för ikraftträdande, det är inget som är riktigt bra. Men vi ville göra den här förändringen så snabbt som möjligt. Nu blir sammanslagningen av sektorn efter att nämnderna lagt sina respektive budgetar för nästa år och då borde vi ha alla rekryteringar på plats, säger Ingrid Zetterman.
Trots problemen och komplexiteten med frågan är hon glad att stadsstyrelsen till slut enades.
– Det är bra att beslutet var enhälligt i en så här stor fråga, säger styrelsens ordförande.