Ålands stenhuggeri på Karlbergsvägen i Norrböle drivs sedan en tid tillbaka av den tredje omgången ägare.
Företaget, som tidigare hette Stenhuggeri Saarinen & Åkerblom, grundades 1968 av Aarno Saarinen och Sven-Erik Åkerblom. På företagets webbsida nämns att Sven-Erik Åkerbloms far Valdemar Åkerblom var en erfaren stenhuggare och att Aarno Saarinen jobbade på ett stenhuggeri innan han startade företaget tillsammans med Sven-Erik Åkerblom.
Företaget togs sedermera över av Aarnos och Sven-Eriks söner Patric Saarinen och Lennart Åkerblom. Men 2023 skedde nya ägarförändringar. Kent Saarinen trädde in som den tredje generationen i företaget. Det var när hans pappa Patric Saarinen avled som han ändrade sina planer på att studera och i stället blev företagare.
– Det blev lite plötsligt, säger han.
Lennart Åkerblom, som nu har gått i pension, överlät sin del av företaget till den nya delägaren Mats Gottberg. Han valde att gå in som delägare efter många år som egenföretagare i byggbranschen.
– Det är ett nytt material. Förr bar jag gipsskivor och nu bär jag på stenskivor, säger han och skrattar.
Gravstenar
Företagets stora anläggning i Norrböle består av två hallar och utomhuslager. I den ena hallen finns kontoret och ett showroom för bland annat gravstenarna. Här tar Kent Saarinen emot kunderna och skapar mallar till stenar och text.
Gravstenarna säljs direkt till kunderna och inte genom begravningsbyråer.
– Det är bara att komma in. Många vill även följa processen och se stenen innan den är färdig, säger Mats Gottberg.
Många har en färdig idé när de kommer för att köpa en gravsten, säger han.
– De har med sig en bild ibland, i fall de vill ha någon särskild färg eller form.
Andra vill använda gravstenar som redan står på en grav. Då kan arbetet handla om att gravera in mer text eller att göra en helt ny framsida av det som tidigare var stenens baksida.
Att placera lyktor i stenen är populärt, liksom att ha en självbevattnande planteringslåda i sockeln, säger Mats Gottberg.
– I sandig mark torkar blommorna ut snabbt.
Ett annat stort produktområde för graniten är bänkskivor, fönsterbrädor och byggnadsstenar. Företaget kan även få beställningar på trappor eller stenar till öppna spisar.
När det gäller skivor till köksbänkar eller andra inredningsdetaljer kommer kunderna ofta först och tittar på utbudet av färger.
– Det finns 40 olika sorters kvartskomposit och sten. Vi beställer hem om vi inte har i lager, säger Mats Gottberg.
Efter att man gjort alla platsmätningar sågar man till skivan, borrar hål och polerar kanterna. Det arbetet görs i den andra hallen på området.
“Ganska mycket bitar”
Beställningar till kök görs av både privatpersoner och byggfirmor.
– Vi har samarbeten med Wåge, Inred och Byggvaruhuset och levererar kompositbänkar till dem. Vi har till exempel gjort alla kök till Bokhandlargränd, och socklarna och de granitklädda pelarna mot Torggatan. Det var ganska mycket bitar, säger Mats Gottberg.
Ritningarna görs i sådana fall ofta av inredningsarkitekter. Trenden är nu tunna bänkskivor på 20 millimeter, säger han.
– Det är tacksamt för det är lättare att bära. För 15–20 år sedan skulle de vara tjocka.
Vilken typ av kunder vill ha granitskivor till sina kök?
– De som vill ha underhållsfritt och de som vill kunna välja bland färger och former. Det finns hela repertoaren från vitt till nästan kolsvart.
Granitblocken, som köps in från försäljare i Finland, kommer från Norge, Sydafrika, Indien och Finland. Mats Gottberg visar ett block som är tre meter långt och 1,5 meter brett.
– Det väger över två ton och räcker till cirka fyra gravstenar med socklar.
Vad måste man vara bra på i det här jobbet?
– Man måste ha lite mellan öronen och tummarna på sidan. Inte mitt i handen.