I mitten av februari träffade lantrådet Veronica Thörnroos (C) och vice lantrådet Harry Jansson Ålandsminister Anna-Maja Henriksson i Helsingfors för ett sista försök att få till stånd en revision av självstyrelselagen.
– Landskapsregeringen (LR) hade redan meddelat att det inte fanns några förutsättningar att gå vidare, men att vi var villiga att titta på en mindre delreform för att läsa det som hänger ihop med den finländska välfärdsreformen, säger Harry Jansson.
– Men där i Helsingfors var beskedet i stället att de skulle göra vad man kan för att få ihop en helhetsreform. Men det har man inte i praktiken följt upp med ansträngningar och nya infallsvinklar.
Kritiserar ministern
I intervjun med Ålandstidningen säger Anna-Maja Henriksson: ”Förhandlingar och diskussioner pågår ännu och regeringen gör allt för att en ny självstyrelselag ska kunna godkännas.”
Men Harry Jansson är kritisk till det uttalandet och menar att Justitieministeriet och den finländska regeringen inte alls gjort vad man kunnat.
– Absolut inte. Till saken hör, och det förklarar kanske bristen på engagemang, att samtliga statssekreterare som var med från början har bytts ut.
Vice lantrådet är uppenbart besviken på att parterna inte lyckats finna varandra trots, som han säger, att Åland gått med på att dra ned på sina krav allt eftersom.
– Hela upplägget av den nu pågående revisionen har varit ett enda stort misslyckande. Vi har jobbat på fel sätt, det är jag en av de första att medge. Processen har inte varit lyckad.
– Vi har nog varit för naiva från åländsk sida vad gäller viljan och intresset från Helsingfors att sätta sig in i vad självstyrelsen betyder, och förstår man inte det är det svårt att bidra i diskussionen.
Skilda uppfattningar
Jansson menar också att den finländska regeringens motvilja mot åländska förslag, både organisatoriska och lagförslag, är en bidragande orsak till att arbetet inte lyckats.
– Vi misslyckades att få Ålandsministern att förstå att det enda sätt som det här kommer fungera på är om arbetsgruppen leds av en utomstående, oberoende expert. Någon med tyngd i Helsingfors.
Harry Jansson vänder sig också mot Anna-Maja Henrikssons beskrivning av att de förslag som LR lagt fram stött på juridiska hinder och därför inte går att genomföra.
– Vi upplever att de sakkunniga stött vår linje mer än Justitieministeriets tolkning, men inte heller det avspeglar sig i det förslag som ministeriet arbetar vidare med.
Det är framför allt två frågor som skiljer parterna åt, och synen på dem är uppenbarligen fundamentalt olika. Den första handlar om hur landshövdingen ska tillsättas. Ålandsminister Henriksson anser att parterna är överens i frågan, medan Harry Jansson säger att den tvärt om är vidöppen.
– Den frågan måste vi lösa. Vi har sagt som så att lagtinget måste ha en tydlig roll när det gäller landshövdingsämbetet, säger Jansson, som tror att dålig intern kommunikation på ministeriet kan vara en förklaring till de delade uppfattningarna om saken.
– Inte har ministern detaljkännedom om de förhandlingar som varit, man har inte som minister en chans att hänga med. Men det visar på en brist på dialog mellan de som ansvarar för processen och ministern.
”Inte ens det”
Den andra frågan som måste lösas, enligt Harry Jansson, för att en revision ska lyckas är en uppgörelse kring de så kallade upplysningslagarna. I dessa ska självstyrelsens ställning gentemot grundlag och andra lagar tydliggöras.
– Men man är inte ens villiga att ta med det. Vi har sagt att vi accepterar att lagtinget inte får några nya behörigheter och att vi inte kommer i mål med hur självstyrelselagen ska skyddas mot framtida tolkningar av grundlagen. Det och mycket annat har vi accepterat.
– En upplysningsparagraf ändrar inget i sak, men visa av erfarenhet har vi gjort allt för att få in det här. Det kommer en ny generation av jurister och det är ofrånkomligt att de behöver så god juridik som möjligt att luta sig mot i framtiden.
Harry Jansson säger att han upplever att LR har god kontakt med de flesta ministerier. Därför är han lite extra besviken över att han upplever ett mindre engagemang i Justitieministeriet där Svenska folkpartiet styr.
– Det som förvånar en är bristen på vilja att ta en fajt för Åland.
I onsdags träffade LR lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd där man under tre timmar diskuterade revisionen. Nämnden var enhällig i att konstatera att lagtinget inte kan acceptera förslaget till ny självstyrelselag så som den nu ser ut.
– Det är synd med tanke på Åland 100, man trodde att Helsingfors skulle visa lite välvilja. Men det har vi inte sett något av hittills, säger Harry Jansson.