EU-kommissionen har sent omsider kommit med besked kring fritidsfisket av lax. Fritidsfisket får inte ingå i det vetenskapliga laxfisket. Det är därmed rådets förordning daterad hösten i fjol som gäller.
Det här innebär att fritidsfiskare i havsområdet runt Åland får ta upp och behålla endast en fettfeneklippt lax per fiskare och dag, och därefter ska fisket avbrytas för dagen. Alla vilda laxar som fångas måste omedelbart efter fångsten släppas tillbaka i havet.
Trollingträff Åland, som har ordnats ända sedan 1993, brukar locka ett stort antal deltagare från flera länder. Planeringen av årets evenemang har präglats av en osäkerhet kring vad EU:s slutliga besked ska bli. Från arrangörshåll har man därför hela tiden varit redo att anpassa tävlingsreglerna och man har också varit måna om att förvarna deltagarna om detta.
– Folk vet att det är svårare att få de här odlade fiskarna och att de troligen hamnar på att släppa iväg många fina laxar. Men en av de största laxarna under träffen i fjol var odlad, så det kan även bli bra resultat med dem, säger Ia Colérus, projektledare vid Åland Event som arrangerar fisketävlingen.
Besökare faller bort
Hon berättar att drygt 20 lag är anmälda hittills, vilket är klart färre än tidigare år.
– Vi har antagligen 50-60 färre lag än vi borde ha, det säger ganska mycket.
Högsäsong för laxtrollingen är det ungefär från mitten av maj till mitten av juni, och just det här fisket brukar lyftas fram som en viktig säsongsförlängare för stuguthyrare och andra i turismbranschen. Men de positiva kringeffekterna kring fisketurismen kommer förstås även andra, som restauranger och butiker, till godo.
– För oss är det här en stor smäll, men vår tävling är ändå bara en liten droppe i havet när det gäller hur Åland påverkas av reglerna och det stora bortfallet av besökare, säger Ia Colérus.
Trollingträff Åland arrangeras den 5 till 8 juni.