Professorn i statsvetenskap och erfarna politiska kommentatorn Göran Djupsund säger att näringsminister Fredrik Karlströms agerande är fullt jämförbart med tidigare generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Dan Eliassons resa till Kanarieöarna.
– Trovärdigheten och det man kommunicerar från myndighetshåll lider ju fruktansvärt.
Han tycker också att eftersom Åland redan använder sig av en betydligt kortare karantän än många andra länder, borde man med enkelhet kunna planera för att hålla den.
– Den är bara sju dagar här så nog är det uppseendeväckande att man som minister nästan halverar den.
Hur tror du att den här händelsen påverkar näringsministerns förtroendekapital?
– Förtroendet påverkas nog stort. Och dessutom spiller det över på hela regeringen och även på lantrådet som väljer att säga att hans agerande ”inte var helt okej”. Med de orden tar hon inte helt avstånd från agerandet, det var tydligen halvt okej.
Ett överlagt beslut
Ju högre position man har, desto större blir plumpen i ens protokoll. Så uttrycker sig Göran Djupsund om näringsministerns oförmåga att hålla sig till landskapsregeringens egna rekommendationer.
– Det är helt okej att fira jul med familjen, men det här var ett överlagt beslut och en fullt medveten handling av Fredrik Karlström. Resan kan inte karakteriseras som en arbetsresa som måste göras, och att då helt flagrant bryta mot rekommendationerna är uppseendeväckande.
Tror du att allmänheten till följd av ministerns agerande blir mindre benägen att följa rekommendationerna?
– Det tror jag faktiskt inte. Jag skulle tro och hoppas att folk tar dem på allvar oberoende av vad en minister gör. Jag tror snarare på en motsatt reaktion, att man vill visa att åtminstone vi som allmänhet kan hålla oss till reglerna. Det såg vi på de till jullovet återvändande studerande som så noggrant följde rekommendationerna.
Kan man tänka sig att ålänningarnas reaktion blir en helt annan, att man exempelvis ser att även ministrar bara är människor som också kan begå misstag?
– Det tror jag inte, man kan inte kalla händelsen ett misstag. Vi ska inte sopa saken under mattan som ett misstag.