Coronapandemin har slagit hårt mot flera av de åländska föreningarna. På grund av restriktionerna har flera evenemang ställts in eller skjutits upp. Men det finns också undantag.
Ålands folkdansare
Ålands folkdansare blev tidigt påverkade av pandemin.
– Vi har ingen egen lokal så vi fick sätta lapp på luckan i mars förra året. Vi kunde ha övningar när läget var bättre på hösten, säger Berit Lindholm, ordförande i Folkdansarna på Åland.
För dem var alla stora dansstämmor runt om i Europa och Norden inställda.
– Vi hade ett evenemang förra året, det var en dansuppvisning på Dånö när restriktionerna var lite lättare. Vi gjorde också en film som vi skickade till Europeaden som förra året hölls digitalt, säger hon.
Folkdansarna på Åland har redan börjat förbereda sitt 100-årsjubileum till 2022.
– Folkdansen började på Åland under den stora sångfesten 1922. Vi har en del aktiviteter planerade för att försöka vidga vår verksamhet, säger Berit Lindholm.
Ålands Schackklubb
Ålands schackklubb har sedan mars förra året främst haft juniorverksamhet.
– Aktiviteten är låg, men inte obefintlig. De yngre är inte lika rädda för att bli smittade, säger ordförande Peter Arfwedsson.
Ålands schackklubb har för andra året tvingats ställa in sin årliga schackturnering Solhem. Turneringen är föreningens största inkomstkälla.
– Hade vi inte fått ett personlig bidrag av Anders Wiklöf hade vi inte haft råd att betala hyrorna i år, säger Peter Arfwedsson.
De siktar på att ordna det åländska mästerskapet i höst.
– Vi hoppas hösten blir som vanligt.
Skötbåtsföreningen
Föreningar som har kunnat träffas utomhus har haft större möjlighet att hålla i gång verksamheten.
– Vi har kunnat segla och hålla våra talkor på ett säkert sätt, säger skötbåtsföreningens ordförande Astrid Olhagen.
Skötbåtsföreningen får mycket av sina inkomster från sjödagarna, som uteblev förra året.
– Våra båtar slutar inte kosta bara för att vi inte får in pengar, säger Astrid Olhagen.
Föreningen har program planerat för framtiden.
– Storbåten Jehu ska åka både till svenska västkusten och till Danmark nu i höst.
Åland motocross
För motocrossen har coronapandemin medfört ett uppsving.
– När det har varit mindre annan aktivitet har man gjort sådant som man kan göra, säger Björn Ekstrand, ansvarig för motocross på Ålands motorklubb.
De har dock fått ställa in alla sina evenemang.
– Vi har inte kunnat ordna några egna tävlingar eller läger. Vi har inte heller fått åka på tävlingar i Sverige. I stället har vi åkt till Finland och fått mer kontakter ditåt, så något positivt har det kommit ur det, säger Björn Ekstrand.
De hoppas nu kunna ordna sitt skärgårdsrace nästa år.
– Vi vill ha med svenska och finska deltagare till skärgårdsracet. Åländska mästerskapen hoppas vi kunna ordna redan i år.
Fornföreningen Fibula
Fornföreningen Fibula har haft ett tufft år. Föreningen hade bland annat planer på att delta med en uppvisning under Yxans dag, men avbokade på grund av restriktionerna.
– Det är väldigt tufft att ställa upp på olika evenemang bara för att sedan inte kunna delta, säger hövding och ordförande Tom Danielsson.
För Fibula är Vikingamarknaden ett sätt att få in medel för att driva resten av verksamheten.
– Nästan alla våra inkomster kommer därifrån. Det går minst 15.000 euro årligen för att underhålla våra byggnader. Vi klarar oss i år, men om vi inte kan hålla Vikingamarknaden i år blir det tufft, säger Tom Danielsson.
Fibula har ändå framtidshopp.
– Alla vill ut och oavsett vad som händer kommer vi att ordna barnens helg i sommar. Den sker samma helg som Vikingamarknaden.