- brotten hinner preskriberas innan åklagaren får dem
TULL Preskriptionstiden för narkotikabrott, när det inte gäller eget brukande, är fem år. För eget brukande, "straffbart narkotikabruk", är preskriptionstiden två år.
Tullen utreder själva alla brott som faller inom deras område, och ska efter avslutad förundersökning lämna materialet vidare till åklagare.
Men Ålandstidningens granskning visar att det inte fungerar i praktiken.
Flera av tullens förundersökningar har resulterat i nedlagda åtal eftersom preskriptionstiden redan gått ut när åklagaren fått handlingarna i sin hand.
I ett antal fall har tullen tagit mer än sju år på sig att lämna över förundersökningarna, fall som Ålandstidningen tagit del av.
I ett fall handlar det om införsel av 3,6 gram hasch och en mindre mängd heroin. I ett annat om införsel av 5 gram. Och det finns fler exempel. Samtliga handlar om färdiga beslag och de som påträffats med narkotikan är samtliga identifierade. Trots det har materialet inte lämnats vidare till åklagare.
Arton preskriberade åtal
Men det är fler än de tre besluten Ålandstidningen har hittat det gäller.
- Det är arton beslut sammanlagt. En del är lite allvarligare. Vi har ett med 4,9 gram amfetamin och ett med 70 tabletter rohypnol. Då är det inga ringa mängder längre, säger landskapsåklagare Jens-Erik Budd.
Han jämför tullens bristande kontroll med åklagarmyndighetens övervakning.
- Vi är väldigt piskade till att arbeta snabbt. Om ett ärende ligger mer än sex månader så måste vi skriva in i systemet varför det dröjer längre -allt enligt ett nytt direktiv från Riksåklagaren. Dessutom ska det där uppdateras varje månad.
Någon sådan kontroll verkar inte finnas hos tullen.
- Var är övervakningen? Det finns sådana som övervakar oss, men det är dåligt med övervakande hos tullen. Riksåklagaren vet timme för timme vad vi gör. De vet mycket noga vad som är för gammalt. Man kan inte gömma det.
Anledningen till förseningarna känner han inte till.
- Jag vet inte varför. Det är ju enkla ärenden.
Såvitt jag kan se är alla gärningsmän identifierade, och beslagen är redan gjorda..?
- Mm. Precis. Det finns till och med de där det finns analyser från laboratoriet klara.
Vad tycker du om det här?
- Alltså, det är inte lämpligt för någon att det här blir preskriberat. För det första är det inte rättvist för dem där det blir klart i tid, för det andra är det inte bra om det är så stor skillnad på hur tullen och polisen arbetar. Polisen har ju nolltolerans. Nu är det slumpartat vad som händer, beroende på vilken myndighet som ingriper.
Vad tror du det beror på?
- Man kan tänka sig att de anser att det är små mängder.
Det är väl din sak att avgöra?
- Jo.
Känner till felen
Tulldirektör Christina Ehrnström känner till att utredningarna blivit liggande i sju år:
- Det stämmer att vi har sådana som inte har blivit gjorda inom utsatt tid.
Ska det vara så?
- De får inte ligga så länge. Men vi har rett upp det här nu.
Men vad beror det på?
- Det beror på att den person som skulle utföra det här har andra uppgifter. Och sedan har det kommit nya fall som har varit större. Därför har de blivit liggande. Och så har de inte åtgärdats i tid.
Vad tycker du om det?
- Det är inte alls bra, och vi har påtalat det här en tid. Det börjar nu bli i skick.
Men sju års försening?
- De har blivit för länge liggande. Jag säger att det är illa och därmed avslutar jag den här diskussionen.
Fredrik Granlund