Som Ålandstidningen i korthet beskrev i går ska ett omfattande byggprojekt i form av två broar med tillhörande gång- och cykelvägstunnlar genomföras i närheten av Varuboden i Jomala.
Syftet med projektet är att förbättra trafiksäkerheten för främst den lätta trafiken. Byggstart för projektet är enligt planen från mitten av oktober och i slutet av maj nästa år ska det stå färdigt, under tiden ska trafiken ledas om via bland annat tillfälliga vägar.
– Vi bygger två stycken broar samtidigt, en parallellt med Hammarlandsvägen och den andra tvärs över, kan man säga. Det säger vägingenjören Björn Ekblom vid vägnätsbyrån.
Den solvarma höstdagen till trots pulsar vi genom lervällingen som framträder där man gräver för en tillfällig väg mellan landsväg ett och Varuboden.
– Vi måste även avlägsna den här stora reklamskylten, om än tillfälligt, säger Björn Ekblom och pekar mot den höga ljusskylten som proklamerar dagens bränslepriser.
Skydda lätt trafik
Den lätta trafiken, som cyklister och fotgängare, har tidigare haft en besvärlig sits när de ska korsa landsvägen.
– För att ha ett övergångsställe krävs det enligt den åländska modellen minst 20 användningar per dygn, under en 365 dagars period, annars plockas de bort, förklarar Björn Ekblom.
Varför är det så?
– Man kan lätt invaggas i en falsk trygghet att man är säkrare på ett övergångsställe, men om det används sällan är det de facto inte det.
Den lätta trafiken har, de senaste åren, ökat drastiskt i området. Det här som en följd av den service som numera erbjuds här.
– Av den orsaken måste vi göra något, vi kan inte ha det så här för de oskyddade trafikanterna.
Under tiden Ålandstidningen är på platsen är det inte en lugn stund i den motordrivna trafiken. En strid ström bilar och tung trafik skyndar förbi. Det är således lätt att förstå behovet.
– De två broarna i betong gjuts på platsen, vi hade planer på så kallade rörtunnlar först men de skulle ha blivit för långa, förklarar Björn Ekblom.
Ytbeläggs snart
För att få trafiken att flyta på under hela byggtiden ska man bland annat bygga tillfälliga vägar.
– Dels öppnar vi från Sviby bro in till Lönnelundsgatan och dels leds trafiken in i en tillfällig minirondell, säger Björn Ekblom.
Projektet som sådant brådskar inte, men för att hinna ytbelägga de tillfälliga trafiklösningarna måste man komma i gång relativt snart.
– Vi måste hinna med det innan asfaltsverken klappar ihop för säsongen, asfaltsvintern börjar i teorin vid plus fem grader, så det börjar snart bli dags, säger han.
I området syns redan den för tunnlarna påbörjade schaktningen. Ett antal byggbaracker mot Fordonsmyndigheten till, avslöjar också att något är i görningen.
– Allt är i sin linda än, vi ska faktiskt ha det första arbetsplatsmötet här på torsdag, berättar Björn Ekblom.
Lång lutning
Gång- och cykelvägen som fortsätter ut mot Gottby är delvis färdigställd, men från Sviby-rondellen räknat kommer de första 200 metrarna så småningom att försvinna.
– Vi ”fuskbyggde” den första biten medvetet eftersom vi redan då kände till att den inte blir kvar.
Det här beror på att tunneln som ska ha en frihöjd på 2,8 meter måste grävas ner cirka 4,5 meter. Av den anledningen behöver lutningen på gång- och cykelvägen göras om.
– När man handikappanpassar en sådan trafikled får lutningen inte överstiga 4,5 procent nämligen, säger Björn Ekblom.
Det är inte bara lutningar och djup man har att ta i beaktande i projektets inledning, i området ligger också en hel del fjärrvärmerör under vägbanan.
– Vi vill ogärna dra om dessa om vi bara kan undvika det.
Satsningen är en del i landskapsregeringens policy att bygga ut gång- och cykelvägar längs alla huvudleder.
– Så är det, man kan säga att det handlar om ett steg i ledet att bygga ihop Berghamn i Eckerö med staden när det gäller den lätta trafiken.
Broarna som ska stå färdiga i maj 2020 har sina föregångare i Dalborondellen.
– De här kommer att bli väldigt snarlika, avslutar Björn Ekblom.
Peter Pussinen