Turismen är en viktig näring för den åländska ekonomin. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) var landturismen, som innefattar turisternas direkta konsumtion på Åland och ålänningarnas egna köp av resetjänster, 2,9 procent av bnp eller cirka 35,5 miljoner euro 2019, det sista året före pandemin då turismens andel sjönk.
Använder man den vidaste definitionen av turism, som även inkluderar åländska företags turistinkomster utanför Åland och rederiernas försäljning till turister, är andelen av bnp 15,5 procent 2019. Värdet på turismens tillskott till bnp kan utifrån detta uppskattas till drygt 190 miljoner euro det året.
Den totala turismandelen har sjunkit sedan början av 2000-talet, från 28,2 procent 2005 och 24,7 procent 2010 till 15,5 procent 2019. Huvudorsaken till den totala andelens minskning finns inom sjöfarten. När det gäller enbart landturismen är siffrorna inte lika entydiga, utan de har gått både upp och ned sedan 2005.
Enligt den större turismundersökning som Åsub gör vart femte år har olika turistgruppers andelar av konsumtionen ändrats. Den senaste undersökningen, från 2018, visar att fritidshusägarnas andel har ökat och att särskilt aktiva äldre är en viktig målgrupp för besöksnäringen.
Enligt Katarina Fellman, direktör på Åsub, handlar det inom landturismen om att man behöver förlänga säsongen, erbjuda attraktiva varor och tjänster och bygga på en hållbar turism både socialt och miljömässigt.
Färre inresande
Antalet inresande till Åland har sedan början av 2000-talet och fram till pandemin långsamt minskat, enligt statistik från Åsub. Eftersom inreseantalet också innefattar ålänningarnas egna resor och kryssningsresenärer som inte tillbringar någon tid i land, kan det inte ensamt visa hur det går för den åländska turismen.
– Antalet inresande är inte en direkt statistik över turismen, men det är en indikator på antalet resenärer. Passagerarkapaciteten med flyg och färjor har minskat, vilket syns i antalet inresande. Hur stor inverkan det har på turismen återstår att se, säger Katarina Fellman.
Inga enkla svar
Dan Backman har tidigare arbetat med bland annat Ålands turismstrategi och har mångårig erfarenhet av branschen. Han säger att det inte finns några enkla svar på vad man ska göra för att utveckla turismen.
– Att vi blev av med kortrutten mellan Mariehamn och Kapellskär kommer nog påverka mycket, det är ingen bra utveckling. Vi ser redan nu högre belastning på andra linjer och det kommer inte räcka i sommar. Det gör att det blir svårare att spontanresa till Åland, säger han.
Han tror att den växande finska marknaden är viktig när konkurrensen om turisterna hårdnar.
– Under pandemin var det många som upptäckte att Åland är ett fint alternativ och som gärna ville komma tillbaka. På den svenska marknaden har Åland upplevts som dyrt. Det är dessutom billigt att åka till städer i Europa, så det finns mer och mer konkurrens om turisterna.
Som lyckade exempel på åländskt turismutveckling lyfter han fram både specialevenemang och matprojekt men även idrottsturism.
– Men att säga vad som är rätt och fel är komplext. De olika aktörerna är också beroende av varandra, säger han.
Tappar jämfört med Gotland
En indikator som är mer begränsad till turismen är antalet övernattningar. Det totala antalet övernattningar har överlag minskat under 2000-talet, men ökade på nytt efter pandemin då de finska övernattningsgästerna blev fler. De övernattande gästerna från Sverige minskade redan något år före pandemin, sjönk drastiskt 2020 och har ännu inte återhämtat sig helt från pandemins effekter, enligt Åsub.
När man jämför övernattningsstatistiken med Gotland, en annan turistö i Östersjön, hamnar Åland efter. Sedan 15 år tillbaka har Gotland gått förbi när det gäller antalet gästnätter i förhållande till befolkningsstorleken, visar en jämförelse av statistik från Åsub och svenska Statistiska centralbyrån (SCB).
Pigge Werkelin, entreprenör på Gotland, anser inte att Gotland har haft en bra utveckling när det gäller turismen. Tvärtom säger han att den i jämförelse med övriga Sverige är långsam. Han konstaterar att något som är mycket viktigt för turismen till öar som Gotland och Åland är transporterna och infrastrukturen.
– 2016 körde ett extra rederi till Gotland, vilket gjorde att turistsiffrorna gick upp. På Gotland är det krångligt att ta sig runt utan bil, så de flesta besökare åker över med bil. Utveckling av bildäckskapaciteten är därför viktig, säger han.
Förutom trafiken säger han att det är viktigt att få turister att stanna längre.
– Det skedde under pandemin, då fick turismen inom landet ett uppsving.