Han skulle trappa ner, men allting han tar i tycks växa. Och när man låter visioner och kreativitet gå emot konventioner blir resultatet eget och uppmärksammat.
TURISM - Jag var modefotograf och var på resande fot 265 dagar om året. Men när döttrarna blev skolmogna kunde familjen inte följa med, jag bestämde mig för att trappa ner, säger hotellägare Johan Hellström.
Tji fick Åland kan man säga. För som fotograf besökte han både Åland och Gotland flitigt under sommarmånaderna. Men det var på Gotland han hittade sin plats. En fabrik vid ett kalkstensbrott.
- Jag är den som har lyckats få en gammal fabrik att associeras med Gotland, vid sidan av ull och får, säger han och ler, men det är inte ett skämt.
Familjens hotell har blivit Sveriges näst mest omskrivna, endast slagna av ishotellet. Och det lockar gäster året runt. Håller öppet alla månader utom januari och februari.
Ger idéerna en chans
Hur blev det då en framgångssaga? Det beskriver han när han besöker Åland för att föreläsa vid turistförbundets årsmöte. Vägen är att pröva någonting nytt. En liten bit i taget.
- Bara man tror på att det går att sälja höstvindar och vinterstormar så går det, menar Johan Hellström.
- Men man får inte glömma detaljer som skapar trivsel. Efter den kalla promenaden ska en sprakande brasa, varm dryck och nybakat bröd vänta, tillägger han.
Att oväntade grepp inte är främmande märks när han vant berättar om hotellets historia. Några exempel: En bagare anställdes före en kock eftersom doften av nybakat skapar en välkomnande känsla. Tryffelplockarturer med lokala bönder arrangeras där hotellets kock lagar till svampen. Hotellet lånar ut cyklar till alla gäster. Eremitstugor har byggts där gäster får rå sig själva, de kan till exempel hämta grytor med mat i restaurangen färdiga att värmas upp. Skjuts tur och retur erbjuds för restaurangäster under lågsäsong.
- Nästa steg är att de ska kunna samåka med servitören som bor i Visby, säger han.
Dessutom planerar han att bygga tio bostäder för äldre med service från hotellet.
Gratis uppmärksamhet
Miljövänligt boende är en annan komponent. Gästerna erbjuds billigare rum om de själva tänder en brasa framför att rummet är uppvärmt när de anländer. En varmvattenplombering under sommaren ger gäster som inte använder varmvatten pengar tillbaka.
- Jag funderar på att gästerna själva ska få plocka sina bär till kockens pannacotta, fortsätter han.
Eftersom de annorlunda koncepten på hotellet har varit både nationellt och internationellt omskrivna har knappt en krona lagts på marknadsföring.
- Säkert underlättade det att vi höll stängt sommartid de första tre åren. Folk blev nyfikna besökte oss under hösten och vintern i stället, säger han och ler ännu en gång, åt minnet.
Men är det inte risk att man säljer ut stillheten till främlingar?
- Säkert tycker sommargotlänningarna det. Men vi som bor här året runt vill ha en levande miljö.
Glädjen tycks prägla hans liv. Och en oändlig rad av idéer kommer ur det.
- Våga vara unik, uppmanar han.
- En hotellvistelse behöver inte vara en upplevelse inom fyra rum. Den kan bli en njutning för alla sinnen!
Tone Nordling